Taxta qaşıqlar bu xəstəliklərə yol açırmış...

Taxta qaşıqlar bu xəstəliklərə yol açırmış...Mətbəxdə tez-tez istifadə etdiyimiz və əksər insanların metal qaşıqlardan daha sağlam variant olduğunu düşündüyü taxta qaşıqların zərərli olduğu ortaya çıxıb.

Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssislər tavaların cızılmasının qarşısını alan təbii məhsullar olan taxta qaşıqlardan istifadə barədə xəbərdarlıq edirlər.

Taxta qaşıqlardan istifadə zamanı yaranan bu zərərlər qaşığın istehsal olunduğu ağac növündən asılıdır. Bəzi ağac növləri böyüdükləri torpaqdan asılı olaraq arsen və qurğuşun kimi ağır metalları torpaqdan udmaq qabiliyyətinə malikdir.

Hazırlandığı ağaca görə bu ağır metallar da qaşığın tərkibinə daxil olur. Bu metallar uzun müddət bədənə daxil olduqda zəhərli təsirlərə səbəb olur.

Bundan əlavə, qoz ağacları kimi bəzi ağac növləri tərkibindəki təbii allergiya maddələrinə görə həssas dərili insanlarda qaşınma və ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu səbəbdən taxta qaşıqdan istifadə edərkən onun hazırlandığı ağac növünə diqqət yetirmək lazımdır.

Zərərli bakteriya riski

Taxta qaşıqlardan istifadə edərkən diqqət yetirilməli olan digər bir məqam da zərərli bakteriyaların böyüməsidir. Taxta qaşıqların məsaməli və nəm uducu quruluşu qida qalıqlarını və rütubəti cəlb edə bilər ki, bu da bakteriyaların böyüməsinə zəmin yaradır.

Salmonella, listeria və digər ciddi nəticələrə səbəb olan bakteriyaların taxta qaşıqlarda, xüsusən də çiy ət və balıqla təmasda olduqda çoxaldığını görmək olar. Taxta qaşıqlar çiy qidalarla birlikdə istifadə edilməməli və normal istifadədən sonra tamamilə qurudulmalıdır.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1096   Tarix: 01 yanvar 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb

Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər

30 noyabr
.

Gündə 15 ədəd püstə yeyin!

Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar

19 noyabr
.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25 noyabr
.

Həyatınızı məhv edən az bilinən dəri xəstəliyi

Bu az tanınan dəri xəstəliyi qəfil şəkildə ortaya çıxaraq insanların həyatını alt-üst edə bilər. Bir çoxları onu sızanaq və ya rozasea ilə səhv salır, amma perioral dermatit əslində üç fərqli xəstəliyin "uyğunsuz qarışığı" kimi təsvir olunur. xarici mediaya istinadla bildirir ki, perioral dermati

23 noyabr
.

Bu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!

Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:

23 noyabr
.

Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul

Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa

17 noyabr
.

Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir

Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə

3 dekabr
.

Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır

Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla

24 noyabr
.

Küçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər

Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro

23 noyabr