Taxta qaşıqlar bu xəstəliklərə yol açırmış...
Mətbəxdə tez-tez istifadə etdiyimiz və əksər insanların metal qaşıqlardan daha sağlam variant olduğunu düşündüyü taxta qaşıqların zərərli olduğu ortaya çıxıb.
Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssislər tavaların cızılmasının qarşısını alan təbii məhsullar olan taxta qaşıqlardan istifadə barədə xəbərdarlıq edirlər.
Taxta qaşıqlardan istifadə zamanı yaranan bu zərərlər qaşığın istehsal olunduğu ağac növündən asılıdır. Bəzi ağac növləri böyüdükləri torpaqdan asılı olaraq arsen və qurğuşun kimi ağır metalları torpaqdan udmaq qabiliyyətinə malikdir.
Hazırlandığı ağaca görə bu ağır metallar da qaşığın tərkibinə daxil olur. Bu metallar uzun müddət bədənə daxil olduqda zəhərli təsirlərə səbəb olur.
Bundan əlavə, qoz ağacları kimi bəzi ağac növləri tərkibindəki təbii allergiya maddələrinə görə həssas dərili insanlarda qaşınma və ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu səbəbdən taxta qaşıqdan istifadə edərkən onun hazırlandığı ağac növünə diqqət yetirmək lazımdır.
Zərərli bakteriya riski
Taxta qaşıqlardan istifadə edərkən diqqət yetirilməli olan digər bir məqam da zərərli bakteriyaların böyüməsidir. Taxta qaşıqların məsaməli və nəm uducu quruluşu qida qalıqlarını və rütubəti cəlb edə bilər ki, bu da bakteriyaların böyüməsinə zəmin yaradır.
Salmonella, listeria və digər ciddi nəticələrə səbəb olan bakteriyaların taxta qaşıqlarda, xüsusən də çiy ət və balıqla təmasda olduqda çoxaldığını görmək olar. Taxta qaşıqlar çiy qidalarla birlikdə istifadə edilməməli və normal istifadədən sonra tamamilə qurudulmalıdır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1079 Tarix: 01 yanvar 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Boy fərqinin genetik şifrəsi: Kişilər niyə qadınlardan daha uzun olur?
Alimlər uzun müddətdir kişilərdə boy artımını təmin edən genetik mexanizmi tapmaqda çətinlik çəkirdilər. Lakin yeni tədqiqatlar göstərib ki, həm X, həm də Y xromosomlarında yerləşən "SHOX" adlı gen kişilərdə qadınlara nisbətən daha aktiv şəkildə ifadə olunur. Bu kəşf, "nəyə görə kişilə
4 noyabrSüni intellekt xərçəngi əvvəldən proqnozlaşdırmağı öyrəndi
Amerikalı tədqiqatçılar döş xərçənginin erkən əlamətlərini müəyyən edə bilən "Clairity Breast" adlı süni intellekt aləti hazırlayıblar. -a istinadən xəbər verir ki, sistem mammoqrafiya nəticələrini analiz edərək onkoloji proseslərin ilkin əlamətlərini aşkar edir. Mütəxəssislərin sözlərinə görə
7 noyabrYorğun hiss edirsiniz?
Əgər zəiflik, tez yorulmaq, üşümək hissi, baş ağrısı kimi şikayətləriniz varsa, anemiyanız ola bilər. Axşam.az xəbər verir ki, anemiyanın qırmızı qan hüceyrələrinin sayının və ya hemoqlobin miqdarının azalması olduğunu ifadə edən mütəxəssislər bunun 3 səbəbinin olduğunu bildirib:. Qan itkisi, qırmız
9 noyabrƏllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi xəstəliyə işarədir
Həkim xəbərdarlıq edib ki, soyuq havada əllərdə və ya ayaqlarda dərinin rənginin dəyişməsi qan dövranının pozulmasına, xüsusilə də Reyno xəstəliyinə işarə edə bilər. Bu vəziyyətdə soyuq və ya stress təsiri ilə dərini qidalandıran kiçik arteriyalar daralır və qana axının qarşısı alınır. xarici KİV-ə istinadə
29 oktyabrAlimlər mədə xərçənginin dərmanını tapdı
Alimlər mədə xərçənginin dərmanını tapıb. xəbər verir ki, tədqiqat "BMJ Oncology" jurnalında dərc olunub. Avstraliyanın Olivia Newton-John Onkologiya Tədqiqat İnstitutunun (ONJCRI) mütəxəssisləri müəyyən ediblər ki, şişlərin böyüməsində sinir sisteminin iki komponenti - neyropeptid CGRP v
27 oktyabrUn və süd məhsulları ilə bağlı həkimdən XƏBƏRDARLIQ
Ağ un, o cümlədən çörək və un məmulatları, həmçinin şəkər və yağlı süd məhsulları dəri problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, by barədə rusiyalı dietoloq Liliya Starodubtseva "RIA MO"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə, piyli və qızardılmış yeməklər, eləcə də spirtli içkilə
30 oktyabrYumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT
Yumurta ən çox qiymətləndirilməyən, lakin ən faydalı qidalardan biridir. O, təkcə yüksək protein mənbəyi deyil, həm də beynin və görmə qabiliyyətinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər yumurtanı gündəlik rasiona daxil etməyin 5 əsas səbəbini açıqlayıblar. Sarısı ağından daha faydalıdır
4 noyabrBu qidalar baş ağrısına səbəb olur – Xəbərdarlıq
Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi gündəlik qidalar baş ağrısının əsas səbəblərindən biri ola bilər. Xüsusilə miqren və gərginlik tipli baş ağrısından əziyyət çəkən insanlar üçün qida seçimi çox önəmlidir. xəbər verir ki, kolbasa, sosiska, konservləşdirilmiş ətlər və fast-food məhsulları yüksə
25 oktyabrPiylənmə və diabetin gözlənilməz səbəbləri AÇIQLANDI - Elmi tədqiqat
ABŞ-nin Meyo Klinikasından olan alimlər müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalması prosesi piylənmə, II tip şəkərli diabet və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Journal of Internal Medicine (JIM) jurnalında dərc olunub. Siçanlar və insa
7 noyabr