Hər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVAB

Hər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVABYumurtalar çoxlu qida maddələri ilə zəngindir. Ən dəyərli maddələrdən biri isə yumurtanın sarısında olan xolin sayılır. Səhər yeməyi çox zaman yumurta ilə başlayır - onu omlet kimi çalmaq, sobada bişirmək və ya bərk qaynatmaq fərq etməz.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, gündə azı bir yumurta yemək olduqca asandır. Bu məhsul səhər yeməyinin sevilən komponentidir, çünki tərkibindəki zülal insanı günə tox və enerjili başlamağa kömək edir.

Yumurtanın sağlamlığa faydası

Yumurtalar qida dəyəri baxımından olduqca zəngindir. Hər böyük yumurtada təxminən 6 qram tam zülal var. Amma makronutrientlərlə yanaşı, yumurtada bir sıra vacib mikroelementlər də mövcuddur.

Bunlardan biri xolindir - yumurtanın məhz sarısında olur.

"Xolin hüceyrə membranlarını möhkəmləndirməyə kömək edir, həmçinin genlərin aktivləşib-passivləşməsi (metilləşmə) prosesində vacib rol oynayır. Xolin həm də asetilxolin adlı neyromediatorun tərkib hissəsidir və bu maddə əhvalın tənzimlənməsi və yaddaşın qorunmasında mühüm rol oynayır. Xolinin yüksək qəbulu depressiya, yaddaş itkisi və narahatlıq hallarının qarşısını almağa kömək edə bilər. Petruççiyə görə, yumurtalar həmçinin riboflavin, dəmir, sink, fol turşusu, fosfor, eləcə də A, D, B6 və B12 vitaminləri ilə zəngindir".

Hər gün yumurta yemək olarmı?

"Məlum olub ki, yumurta qanda xolesterin səviyyəsinə əhəmiyyətli təsir göstərmir. Əksinə, bəzi hallarda yumurta bu səviyyəni müsbət istiqamətdə dəyişə bilər". Son araşdırmalar göstərir ki, insan orqanizmindəki xolesterinin böyük hissəsi qidada olan xolesterindən yox, doymuş yağlar və trans yağlardan qaraciyər tərəfindən sintez olunur.

Bir yumurtada isə cəmi 1,5 qram doymuş yağ var ki, bu da təhlükəli səviyyə sayılmır. Amma yumurtanı nə ilə birlikdə yediyiniz də çox önəmlidir. Məsələn, yumurtanı səhərlər duzlu və yağlı ətlər - bekon və kolbasa kimi - ilə yemək müəyyən sağlamlıq riskləri yarada bilər.

Bu məhsullar ürək-damar xəstəlikləri və digər sağlamlıq problemləri riskini artıra bilər, amma bu risk daha çox vaxtilə və müntəzəm olaraq zərərli tərkibli məhsulların istehlakı ilə bağlıdır.

Doktor Petruççi həmçinin vurğulayır ki, yumurtanın necə bişirilməsi də onun ümumi faydasına təsir edir. Yüksək temperaturda bişirməyə dayanan keyfiyyətli yağlardan istifadəni tövsiyə edir: məsələn,

zeytun yağı

kərə yağı

üzvi təmizlənmiş (qaymaqdan alınan) yağ


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 4301   Tarix: 16 may 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus

Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm

30 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

COVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir

5 dekabr
.

Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)

Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun

12 dekabr
.

Səhər yeməyini ötürsək nə baş verər?

Bir çox insan səhər yeməyinin boş buraxılmasının gün ərzində daha bol bir naharla asanlıqla kompensasiya oluna biləcəyini düşünür. Lakin insan orqanizmi öz qədim və sərt qanunları ilə işləyir və səhər yeməyinin buraxılması bədən üçün ciddi xəbərdarlıq siqnalıdır. -a istinadən xəbər verir ki, uzun müddə

18 dekabr
.

Yetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir

Mütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar. xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislə

7 dekabr
.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratması kimi yan təsirləri nəzərə alındıqda, qoxu terapiyası daha təhlükəsiz alternati

10 dekabr
.

Ürək çatışmazlığının inkişafını dayandırmağın yolu tapıldı

Ohayo Dövlət Universiteti Tibb Kollecinin alimləri aşkar ediblər ki, qoruyucu zülallardan birinin istehsalını artırmaq ürək çatışmazlığının inkişafını əhəmiyyətli dərəcədə ləngidə bilər. xəbər verir ki, tədqiqat "Circulation Research" jurnalında dərc olunub. Qeyd olunub ki, "CPT1a"

20 dekabr
.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti

7 dekabr