Yaşıl banan xərçəngə yoluxmanın qarşısını alır
Bananlar yuxarı həzm sistemi xərçəngi riskini azalda və ümumilikdə onkoloji xəstəliklərin qarşısının alınmasına kömək edə bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadla bildirir ki, lakin burada bir nüans var, bananlar yaşıl olmalıdır.
Yaşıl bananlar niyə belə faydalıdır?
Bu meyvələrdə olan davamlı nişasta unikal lif növüdür; o, nazik bağırsaqda həzm olunmur, əksinə, yoğun bağırsağa keçir, burada fermentasiya olunur və faydalı bakteriyaları qidalandırır. Bu fermentasiya prosesi qısa zəncirli yağ turşuları, o cümlədən butirat istehsal edir ki, alimlərə görə, bu maddələr şişlərin böyüməsinin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır.
Davamlı nişasta həmçinin bağırsaq bakteriyalarının öd turşularını necə emal etməsini dəyişə bilər ki, nəticədə DNT-yə zərər verən və xərçəngi təşviq edən öd turşularının səviyyəsi azalır.
Araşdırmanın detalları
Tədqiqat iştirakçılarına təsadüfi qaydada üç müalicə üsulundan biri təyin olunub: gündəlik 600 milliqram aspirin, 30 qram davamlı nişasta. Onlar bu müalicələri iki il ərzində qəbul ediblər və nə iştirakçılar, nə də tədqiqatçılar kimin nə qəbul etdiyini bilməyib (ikiqat kor üsul).
Linç sindromu nədir?
Linç sindromu irsi xəstəlikdir və xeyli sayda xərçəng növünün riskini artırır; təxminən hər 300 nəfərdən birində rast gəlinir. Bu sindromdan əziyyət çəkənlərin 80 faizə qədəri həyatları boyu kolorektal (yoğun bağırsaq) xərçənginə tutulma riski daşıyır. Bundan əlavə, onlarda uşaqlıq, yumurtalıq və digər xərçəng növlərinin də riski artır.
İlk illərdə qruplar arasında xərçəng göstəricilərində ciddi fərqlər müşahidə olunmasa da, epidemioloji məlumatlar aspirinin profilaktik təsirinin daha sonra özünü göstərə biləcəyini göstərirdi. Bəzi iştirakçılar 20 ilə qədər müşahidə edilib.
Uzunmüddətli nəticələr gözlənilməz olub. Davamlı nişasta yoğun bağırsaq xərçənginin göstəricilərini azaltmasa da, Linç sindromu ilə bağlı digər xərçəng növlərinin riskini 50%-dən çox azaldıb.
Xüsusilə, yuxarı həzm sistemi, qida borusu, mədə, öd yolları və mədəaltı vəz xərçəngi üzrə qoruyucu təsir daha qabarıq olub. Davamlı nişasta qəbul edən 463 iştirakçıdan cəmi 5 nəfərdə yuxarı həzm sistemi xərçəngi aşkarlanıb, plasebo qəbul edən 455 iştirakçıdan isə 21 nəfərdə bu xərçəng qeydə alınıb.
Nyukasl Universitetindən professor, qidalanma üzrə ekspert Con Maters bu nəticələrin əhəmiyyətini vurğulayıb. Tədqiqat eyni zamanda aspirinin də faydasını təsdiqləyib. Aspirin qəbul edən iştirakçılarda yoğun bağırsaq xərçəngi riski 50 faiz azalıb.
Davamlı nişastanın digər üstünlükləri arasında uzun müddətli toxluq hissi, qəbizliyin müalicəsi və profilaktikası, xolesterin səviyyəsinin azalması, yoğun bağırsaq xərçəngi riskinin azalması və digər liflərə nisbətən daha az qaz əmələ gətirməsi var; çünki davamlı nişasta yavaş fermentasiya olunur.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər
Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"
13 dekabrCOVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir
5 dekabrMusiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat
Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə
5 dekabrGərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır
Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti
7 dekabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabrÜrəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş
Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular
30 noyabr8 saatdan az yatmaq ömrü qısaldır - Alimlər
Oreqon Sağlamlıq və Elmlər Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yuxusuz qalmaq ömrü xeyli qısaldır. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "SLEEP Advances" jurnalında dərc olunub. Alimlər ABŞ-dəkı böyük milli məlumat bazasını təhlil edərək CDC tərəfindən 2019-2025-ci illərdə toplanmı
10 dekabrArıqladıqdan sonra çəki saxlamağın əsas yolları AÇIQLANDI
RusiyaNI Seçenov Universitetində piylənmənin müalicəsinə yanaşmanı dəyişə biləcək və arıqladıqdan sonra nəticəni qorumağa yardım edəcək genişmiqyaslı tədqiqat işlərinə başlanıb. -in məlumatına görə, mikrobiota, yuxu və fiziki aktivliyin öyrənilməsini əhatə edən yeni layihələr barədə Rusiya Elmlər Akademiyasını
12 dekabrGörmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12 dekabr