Bu vitaminlər xərçəngə səbəb ola bilər
Amerikalı həkimlər müəyyən vitaminlərin istifadəsi ilə ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında əlaqə aşkar ediblər.
Sonxeber.az-ın məlumatına görə, Ohayo Dövlət Universitetinin dosenti Teodor Braski hesab edir ki, B6 və B12 vitaminləri ağciyər xərçənginə səbəb ola bilər.
Məlumdur ki, B vitaminləri artan yorğunluq, görmə pozğunluğu, depressiya və sinir sistemi pozğunluqlarına kömək edir. Ancaq araşdırmaçıların qeyd etdiyi kimi, onlar xərçəngə səbəb ola bilər.
Alimlər bu qənaətə necə gəliblər? Teodor Braskinin sözlərinə görə, alimlər 77 min insanın məlumatlarını təhlil edərək belə nəticəyə gəliblər ki, ağciyər xərçənginə tutulma riski B12 istehlakına görə 30 faiz, B6 istehlakına görə isə 4 mikro faiz artıb.
"Bu, B qrupunun vitaminlərini qəbul etməyən kişilərlə müqayisədə 98 faiz yüksəkdir", - alim tədqiqatın nəticələri barədə deyib.
Ekspert qeyd edib ki, bu vitamin əlavələrini qəbul edənlərin xərçəngə tutulma ehtimalı iki dəfə, siqaret çəkənlərin isə üç, hətta dörd dəfə çox olur. Buna görə də, onlar kişi siqaret çəkənlər üçün xüsusilə təhlükəlidir.
Xatırladırıq ki, ağciyər xərçəngi uzun müddət əlamətsiz ola bilər. /lent.az
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrAlimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar
Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə
16 noyabrAlimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26 noyabrİnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir
İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz
25 noyabr