Qarpızdan zəhərlənməmək üçün nə edək?
Artıq bazarlarda, marketlərdə piştaxtalarda qarpızlar görünməyə başlayıb. Hələ qarpız mövsümü tam olaraq başlamasa da, kifayət qədər qarpız satan və alan var. Vaxtından əvvəl, mövsümündə yeyilməyən qarpızlar zəhərlənməyə səbəb olur.
Sonxeber.az trend-ə istinadən xəbər verir ki, Kliniki Tibbi Mərkəzin mətbuat katibi Ruzbeh Məmməd Trend-in sorğusuna cavab olaraq may-iyun ayları ərzində Kliniki Tibbi Mərkəzin Toksikologiya şöbəsinə qarpızdan zəhərlənmə diaqnozu ilə 8 nəfər müraciət etdiyni bildirib.
"Hər birinə ilkin tibbi yardım göstərilib, ölüm halı qeydə alınmayıb", - deyə o əlavə edib.
Mövzu ilə bağlı danışan Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova bildirib ki, Azərbaycan üçün qarpızın xarakterik mövsümü iyul ayının ortalarından başlayaraq avqust ayına qədər olan dövr hesab olunur.
O qeyd edib ki, bu müddətdə yetişən qarpızlar daha təbii, qida dəyəri daha yüksək və orqanizm üçün faydalı olur:
"Xüsusilə həssas qruplara aid insanlar – azyaşlı uşaqlar, yaşlılar, xroniki xəstəlikləri olanlar, hamilə və süd verən qadınlar məhz təbii mövsümdə yetişən qarpızlara üstünlük verməlidirlər. Bir çox hallarda mövsüm başlamazdan əvvəl satışda olan qarpızlar ya istixanalarda yetişdirilmiş, ya da isti ölkələrdən gətirilmiş olur. Bu hallarda, əgər qarpızın daşınması və saxlanması zamanı kimyəvi maddələrdən və konservantlardan istifadə edilməyibsə, az miqdarda istehlak etmək olar.
Qarpızın faydalı xüsusiyyətlərinə gəlincə, tərkibinin böyük hissəsinin sudan ibarət olması, A və C vitaminləri, likopin kimi antioksidant maddələrlə zəngin olması onun orqanizmə faydasını artırır. Likopin xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərir və immun sistemini gücləndirir. Kalorisi aşağı olduğu üçün asan həzm olunur və lif tərkibinə görə həzm sisteminə də faydalıdır. Həmçinin, yay mövsümündə sərinləşdirici qida kimi istifadə olunur".
"Zərərlərinə gəlincə, süni şəkildə, istixanalarda kimyəvi maddələrlə yetişdirilən qarpızların tərkibində çoxlu nitrat və digər zərərli maddələr ola bilər. Bu isə allergik reaksiyalar, həzm pozğunluğu, qarın ağrısı və hətta zəhərlənmə ilə nəticələnə bilər. Qarpızın həddindən artıq miqdarda qəbulu da zərərlidir. Xüsusilə şəkərli diabet və insulin dirənci olan şəxslər miqdarına diqqət etməlidirlər. Soyuq şəkildə yeyildikdə mədə və bağırsaq sistemində soyuqlama və iltihab riski yaradır.
Qarpız alarkən təbii mövsümdə yetişmiş, çox iri olmayan, parlaq qırmızı rəngli, aydın naxışlı və günəş şüalarının təsirində uzun müddət qalmamış meyvələrə üstünlük verilməlidir. Uzun müddət günəşdə qalan qarpızın keyfiyyəti aşağı düşür və sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər", - deyə Məhsəti Hüseynova əlavə edib.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər
Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"
13 dekabrCOVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir
5 dekabrMusiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat
Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə
5 dekabrGərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır
Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti
7 dekabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabrÜrəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş
Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular
30 noyabr8 saatdan az yatmaq ömrü qısaldır - Alimlər
Oreqon Sağlamlıq və Elmlər Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yuxusuz qalmaq ömrü xeyli qısaldır. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "SLEEP Advances" jurnalında dərc olunub. Alimlər ABŞ-dəkı böyük milli məlumat bazasını təhlil edərək CDC tərəfindən 2019-2025-ci illərdə toplanmı
10 dekabrArıqladıqdan sonra çəki saxlamağın əsas yolları AÇIQLANDI
RusiyaNI Seçenov Universitetində piylənmənin müalicəsinə yanaşmanı dəyişə biləcək və arıqladıqdan sonra nəticəni qorumağa yardım edəcək genişmiqyaslı tədqiqat işlərinə başlanıb. -in məlumatına görə, mikrobiota, yuxu və fiziki aktivliyin öyrənilməsini əhatə edən yeni layihələr barədə Rusiya Elmlər Akademiyasını
12 dekabrGörmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12 dekabr