Çox duzlu yemək mədədə xərçəng əmələ gətirir?
Dietoloq həddən artıq duzlu və turş yeməklərin acı nəticələrindən danışıb.
Musavat.com "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Yekaterina Markovanın sözlərinə görə, həddindən artıq duz təhlükəli pozğunluqların və xəstəliklərin riskini artırır.
Çox insanlar hər cür duzlu qəlyanaltıları sevdiklərini etiraf edirlər və evdə hazırlanmış konservlər arasında turşular liderdir.
Bunlardan biri ürək-damar xəstəlikləri, ilk növbədə hipertoniya riskinin yüksək olmasıdır.
Mütəxəssisin fikrincə, həddindən artıq natrium istehlakı orqanizmin kalium ehtiyatlarını tükəndirir, bu da damarlarda yüksək təzyiq ehtimalını artırır.
Həddindən artıq duzlu pəhrizin başqa bir nəticəsi kalsiumun yuyulmasıdır.
"Natrium xlorid kalsium və digər elektrolitləri süzür, bu da dayaq-hərəkət sisteminin fəaliyyətinin, saçın, dişlərin və dırnaqların vəziyyətinin tədricən pisləşməsinə səbəb olur" deyə mütəxəssis xəbərdarlıq edib.
Markova həmçinin orqanizmə çoxlu miqdarda duzun daxil olmasının böyrək və mədə-bağırsaq traktında problemlərin yaranmasına kömək etdiyinə diqqət çəkib.
Dietoloq xatırladıb ki, duz su tutmasına səbəb olur və bu, böyrəklər üçün əlavə bir yükə çevrilir - onların filtrasiya funksiyası əhəmiyyətli dərəcədə zəifləyir. Nəticədə, bədəndə protein parçalanma məhsullarının və toksinlərin konsentrasiyası artır - bu da öz növbəsində onu iltihab və əlaqəli xəstəliklərə həssas edir.
Duzdan sui-istifadə ilə mədə-bağırsaq traktının vəziyyətində mümkün sapmalara gəlincə, ekspert qeyd etdi: duzlu qidaların ən qızğın həvəskarları vərdişləri ilə özlərini xərçəngin inkişafına gətirə bilərlər.
"Məhdudsuz duz istehlakı xora və qastritə səbəb ola bilər. Əgər bu xəstəliklər müalicə olunmazsa və düzgün olmayan qidalanmaya davam etsəniz, bunun nəticəsi mədə və ya onikibarmaq bağırsaq xərçəngi ola bilər".
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrAlimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar
Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə
16 noyabrAlimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26 noyabrİnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir
İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz
25 noyabr