Xərçəngin bu növü Y nəslinin yeni kabusuna çevrilib
Son illərdə daha çox gəncdə rast gəlinən aqressiv xərçəng növü - apendisit xərçəngi - tibb mütəxəssislərini ciddi narahat edir.
Bu xəstəliyin dəqiq səbəbi hələ müəyyən edilməyib, lakin yayılma sürəti narahatedici səviyyəyə çatıb.
Y nəslində 4 dəfə daha çox müşahidə olunur
"Annals of Internal Medicine" jurnalında dərc olunan bir araşdırmaya görə, 1980-ci illərdə doğulmuş, hazırda 30-40 yaş arası olan şəxslərdə - yəni Y nəslində - apendisit xərçəngi valideyn nəsilləri ilə müqayisədə 4 dəfə daha çox görülür. Tədqiqat Vanderbilt Universiteti Tibb Mərkəzinin alimləri tərəfindən aparılıb.
Səbəb nədir?
Bu artımın səbəbi hələ dəqiqləşdirilməyib. Lakin mütəxəssislər ehtimal edirlər ki, bu, müasir həyat tərzi, dəyişmiş pəhriz vərdişləri, pozulmuş bağırsaq florası və ətraf mühit faktorları ilə bağlı ola bilər.
Apendisit xərçəngi nədir?
Frankfurt-İnqolştadt Xəstəxanasının məlumatına görə, bu, yoğun bağırsağın nadir və spesifik şiş növüdür. Adətən 50-70 yaş arası insanlarda müşahidə olunur, lakin artıq gənclər arasında da artım müşahidə olunur. Xəstəlik gec diaqnoz olunduğuna görə, çox vaxt artıq metastaz etmiş vəziyyətdə aşkarlanır.
Əlamətləri nələrdir?
Bu nadir xərçəngin əlamətləri digər həzm problemləri ilə qarışdırıla bilər. Aşağıdakı simptomlara qarşı diqqətli olmaq tövsiyə edilir:
Sağ alt qarında davamlı və qeyri-müəyyən ağrılar
Qarında dolğunluq və təzyiq hissi
Bulantı, iştahsızlıq, səbəbsiz çəki itkisi
Qəbizlik və ya ishal
Daimi yorğunluq və zəiflik
Kimlər risk altındadır?
Risk qrupuna aşağıdakılar daxildir:
Genetik meyilli şəxslər
Bağırsaq xəstəlikləri keçirmiş olanlar
Piylənmədən əziyyət çəkənlər
Gənclərin bu əlamətlərə qarşı daha diqqətli olması vacibdir. Səbəbləri hələ tam aydın olmasa da, tədqiqatçılar bu tendensiyanın artmasından narahatdır və əlavə araşdırmalara ehtiyac olduğunu bildirirlər.(milli.az)
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Gənclər üçün oturaq həyat tərzinin gizli təhlükələri müəyyən edildi
Uzun müddət oturmaq və idmanın olmaması sağlam gənclərdə belə tarazlığı poza və yerişi dəyişdirə bilər. Bu, ABŞ tədqiqatçılarının 18-35 yaş arası 133 könüllüdən məlumatları təhlil etdikdən sonra gəldiyi nəticədir. Qaynarinfo xəbər verir ki, nəticələr "Applied Sciences" (AS) jurnalında dər
26 noyabrYoğun bağırsaq xərçəngi riskini 17 faiz azaldan QİDALAR
Britaniyalı cərrah Karan Racan kolon xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan əlçatan və ucuz qidaların adını açıqlayıb. Həkim gündəlik rasionda süd məhsulları, çia toxumu, yarpaqlı göyərti və ümumilikdə kalsiumla zəngin məhsullara yer verilməsinin 17 faiz daha az xərçəng riski yaratdığını bildirib
16 noyabrYeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrÜrəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş
Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular
30 noyabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrBağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabrHəkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrCOVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16 noyabrÇörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
4 dekabr