Bu qarpızları yemək olmaz: Sağlamlıq üçün təhlükələri göstərən şok əlamətlər

Bu qarpızları yemək olmaz: Sağlamlıq üçün təhlükələri göstərən şok əlamətlərQarpız yay mövsümünün sevilən giləmeyvəsidir, lakin onun seçimi zamanı diqqətli olmaq vacibdir.

Sonxeber.az Lent.az-a istinadən zərərli qarpızlar barədə xəbər verir.

1. Təbii olmayan parlaq rəng və liflərin görünüşü

Qarpızı kəsdiyiniz zaman ilk nəzərə çarpan cəhət onun içi və liflərinin rəngi olmalıdır.

Hədsiz parlaq çəhrayı və ya qırmızı rəng – Əgər qarpızın içi çox parlaq, "kimyəvi" və neon rənglərdədirsə, bu, onun nitratlarla və ya boyalarla emal olunması ehtimalını göstərir.

Sarı liflər – Normal qarpızda liflər ağ rəngdə olur. Əgər bu liflər sarı, narıncı və ya maviyə çalan rəngdədirsə, bu nitratların həddindən artıq çox olduğunu göstərir.

2. Səthin həddən artıq hamar və parlaq olması

Qarpızın içi onun yetişmə şəraiti haqqında çox şey deyə bilər.

Həddindən artıq hamar və cilalanmış səth – Spesifik dənəvərlik və sululuq olmayan, süni şəkildə hamar görünən qarpızlar çox zaman böyümə stimulyatorları ilə yetişdirilmiş olur.

"Xırt" səsinin olmaması – Spesifik qırılma və xırt səsi qarpızın yetişmiş olduğunu göstərir. Əgər bu yoxdursa və içi həddən artıq yumşaqdırsa, o zaman keyfiyyətsiz məhsulla qarşı-qarşıyasınız.

Çox sululuq və ya sərtlik – Həddindən artıq sululuq və ya sərt toxuma, süni yetişdirilmə və ya vaxtsız dərilmə əlaməti ola bilər.

3. Qoxu və dadda anormallıqlar

Əsl qarpızın qoxusu təzə və yay ab-havasını xatırlatmalıdır.

Turş və kimyəvi qoxu – Əgər qarpızdan kəsdikdən sonra xoşagəlməz, mayalanmış və ya kimyəvi qoxu gəlirsə, bu çürümə və ya pestisid qalığı əlaməti ola bilər.

Acılı və ya metal dad – Qarpızın dadı yalnız şirin və təravətli olmalıdır. Acılıq və ya metal dada rast gəlsəniz, onu dərhal atın.

4. Sarı ləkənin olmaması və ya fərqli rəngdə olması

Qarpızın xarici görünüşü də onun keyfiyyətini müəyyən etməyə kömək edir.

Sarı ləkə – təbii yetişmənin göstəricisi – Hər qarpızın torpaqda qalan tərəfi sarımtıl və ya krem rəngində ləkəyə sahib olmalıdır.

Yaşılımtıl və ya ağ ləkə – Əgər bu ləkə yoxdursa və ya ağ, yaşıl rəngdədirsə, bu qarpızın vaxtından əvvəl dərildiyini və ya süni şəkildə böyüdüldüyünü göstərə bilər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 890   Tarix: 11 iyul 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28 noyabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF

Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind

26 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

2 dekabr
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr

19 noyabr
.

Alimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar

Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə

16 noyabr
.

Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v

26 noyabr
.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25 noyabr