Yumurta nəyə görə faydalıdır? - Hər gün yeməyinizin 2 SƏBƏBİ

Yumurta nəyə görə faydalıdır? - Hər gün yeməyinizin 2 SƏBƏBİGündə 1-2 yumurta yemək yalnız təhlükəsiz deyil, hətta sağlamdır, dietoloqlar deyirlər.

Yumurta uzun illər mübahisəli bir şöhrətə sahibdir. Xüsusilə, onu xolesterol səviyyəsini artırmaqda ittiham etiblər, buna görə də onu rasiondan tamamilə məhdudlaşdırmaq və ya çxarmaq tövsiyə edilib.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, lakin yeni araşdırmalar bu fikri tamamilə təkzib edib. Qiymətləndirilməmiş yumurtanın sağlamlıq üçün əsl fayda mənbəyi olduğu ortaya çıxdıqdan sonar.

Bir araşdırma, gündə təxminən 1,5 yumurta istehlak edənlərin sümüklərinin əhəmiyyətli dərəcədə daha güclü olduğunu göstərib. Onlar yumurtadan tamamilə qaçanlara nisbətən omba nahiyəsində 72 faiz, onurğada isə 83 faiz daha çox sümük sıxlığına sahib olublar.

Bu, yumurtaların təhlükələri haqqında yayılmış mifləri təkzib edib və xüsusilə osteoporoz riski olan insanlarda skeletin möhkəmlənməsində rolunu vurğulayıb.

Fakt budur ki, alimlər izah edirlər ki, yumurtanın tərkibində sümük sağlamlığı üçün lazım olan bir çox qida var: kalsium, maqnezium, fosfor, sink, D vitamini və hətta sümük möhkəmliyi üçün vacib olan osteoklast zülalını aktivləşdirən K1 vitamini.

Yumurtanın orqanizmdə xolesterinin səviyyəsinə təsirinə gəlincə, müasir araşdırmalar onların demək olar ki, heç bir təsirinin olmadığını göstərib. Dietoloq Korinn Çiçeportiş-Ayaşe qeyd edib: gündə ikiyə qədər yumurta yemək təhlükəsizdir və ürəyə zərər vermir.

Üstəlik, sarısı tərkibində ürək-damar sisteminin və bütövlükdə bədənin vəziyyətini yaxşılaşdıran antioksidanlar və sağlam yağlar var. Bu yeni kəşf, yüksək xolesterolu təhrik edəcəklərindən qorxaraq, indiyə qədər yumurtadan qaçanları əmin etməlidir.

Dietoloqlar r insanların çoxunun gündə bir-iki yumurtanı təhlükəsiz şəkildə istehlak etməsini tövsiyə edir. Bu məbləğ gündəlik sağlam qidalanma tövsiyələrinə cavab verir və xolesterol səviyyəsinə mənfi təsir göstərmədən bir çox faydalar təklif edir.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 771   Tarix: 13 iyul 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28 noyabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF

Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind

26 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

2 dekabr
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr

19 noyabr
.

Alimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar

Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə

16 noyabr
.

Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v

26 noyabr
.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25 noyabr