Kartofun bişirilməsində ən zərərli üsul açıqlanıb – bu qızartma deyil
Bir çox insanın sevdiyi kartof düzgün hazırlanarsa, həm ləzzətli, həm də faydalı ola bilər. Lakin yeni tədqiqatlar göstərib ki, bəzi bişirmə üsulları bu tərəvəzin qidalandırıcı dəyərini ciddi şəkildə azaldır. Mütəxəssisləri xəbərdarlıq edir: kartofu çoxlu suda qaynatmaq, onu bişirməyin ən zərərli üsuludur.
Sonxeber.az kartofun bişirilməsində olan zərərli tərəfləri sizə təqdim edir:
Niyə kartofu qaynatmaq zərərlidir?
Ekspertlər bildirirlər ki, problem suda həll olunan vitaminlərin və antioksidantların itməsi ilə bağlıdır:
C vitamini və fenollar — kartofda olan əsas faydalı birləşmələr — suda asanlıqla həll olur və yüksək temperaturda oksidləşərək dağılır.
Araşdırmalardan rəqəmlər:
Mikrodalğalı sobada bişirilmiş kartofda C vitamini səviyyəsi 36% daha yüksəkdir (69 mq/100 q)
Suda qaynadılmış kartofda – yalnız 44 mq/100 q
Piyadada və ya sobada bişirmə zamanı, polifenollar 65% daha çox qalır
Qaynadılmış kartofda – 210 mq/100 q,
Sobada bişmişdə – 350 mq/100 q
Xüsusilə bənövşəyi kartof sortlarında, fenollar soba üsulu ilə bişirildikdə 65% daha çox qorunur.
Ən böyük itki nələrdə olur?
Kartof doğrandıqda və böyük su miqdarı ilə qaynadıldıqda,
Temperatur çox olduqda,
Kartofun su ilə təmas sahəsi genişləndikdə, qida maddələrinin itkisi maksimum olur.
Kartof bişirmək üçün ən sağlam üsullar:
Buxarda bişirmək
- Vitamin və mineralların suda yuyulmaması üçün ideal üsuldur.
Sobada və ya manqalda bişirmək
- Xüsusilə qabığı ilə birlikdə bişirmək faydalıdır. Qabıq lif və mikroelementlərlə zəngindir.
Mikrodalğalı sobada bişirmək
- Qısa müddətdə və az miqdarda maye ilə bişdiyi üçün C vitamini daha çox qorunur.
Nəticə:
Əgər kartofdan faydalı maddələri maksimum dərəcədə almaq istəyirsinizsə, uzunmüddətli və bol suda qaynatmadan uzaq durun, xüsusilə doğranmış halda. Bişirmə vərdişlərinizi yenidən nəzərdən keçirmək, sağlam qidalanma üçün vacib addımdır.(lent.az)
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Vitamin və minerallarla zəngin QİDALAR
Vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan -a bildirilib ki, gündəlik qida rasionda super qidaların istehlakına üstünlük verilməs
11 sentyabr 2021Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...
Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın
15 sentyabr 2021Bronxlarda olan problemlər üçün sınanmış məcun
Məhsul Haqda Ətraflı. Yuxarı tənəffüs yollarının xəstəliklərindən daha çox bronxitlər, faringit, bronxial. astma, laringit və kəskin respirator virus infeksiyalarıdır. Bronxların qıcıqlanması,. tez-tez bəlğəmin xaric olunması, təngənəfəslik, boğulma hissi və xüsusilə gecələr. baş verən öskürək tutmalar
17 sentyabr 2021Azərbaycanda koronavirusdan daha 38 nəfər öldü - 2676 yeni yoluxma
Azərbaycanda bu gün koronavirus infeksiyasına 2676 yeni yoluxma faktı qeydə alınıb, 3893 nəfər müalicə olunaraq sağalıb və evə buraxılıb. xəbər verir ki, bu barədə Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargah məlumat yayıb. Son sutkada nəfər 38 nəfər COVID-19-dan dünyasını dəyişib
12 sentyabr 2021Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti
Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları
9 sentyabr 2021Ağıl dişi problemi - Kökündən çıxartmaq, yoxsa müalicə?
Stomatoloqların baş bəlası olan "Ağıl dişi" mövzusu hələ də mübahisəlidir:çünki bir çoxları onları lazımsız artıq bilib çəkdirməyi, digərləri isə saxlamağı vacib sayır. dişlərin içində ən çətini olan müdriklik dişləri haqqında pasiyentləri maraqlandıracaq 3 əsas məsələyə aydınlıq gətirir. Müdrikli
17 sentyabr 2021Türkiyədə daha 259 nəfər koronavirus qurbanı oldu
Türkiyədə son sutkada COVID-19-dan 259 nəfər ölüb. xəbər verir ki, son sutkada 314 046 nəfər test edilib, onların 22 923-nün nəticəsi pozitiv çıxıb. Son 24 saatda COVID-19-dan 30 144 nəfər sağalıb
11 sentyabr 2021Qızdırmanı salmağa tələsməyin!
Qızdırma müxtəlif səbəblərə görə qalxa bilər. -a istinadən bildirir ki, qızdırmanın əsas səbəblərindən biri soyuqdəymə və virus xəstəlikləridir. Belə qızıdırmadan qorxmaq lazım deyil. Əksinə qızdırmanın qalxması orqanizmə xəstəliklə mübarizə etməyə yadım edir, sağalmanı tezləşdirir. Belə ki, qızıdırm
17 sentyabr 2021