İnsultun 3 SƏBƏBİ
Bir çox insan üçün adi görünən amillər – yüksək səslər, qrip virusu və xroniki yorğunluq – əslində insult üçün təhlükəli təkanverici amillər ola bilər.
Lent.az xarici mediaya istinadla bildirir ki, hətta artıq yorğunluq da insultun səbəbi ola bilər.
1. Dietik qazlı içkilər (şəkərsiz cola və s.)
80 mindən çox qadının iştirak etdiyi genişmiqyaslı bir araşdırmaya görə, gündə cəmi iki banka şəkərsiz qazlı içki içmək insult və infarkt riskini 30%-dən çox artırır.
Tədqiqatçılar həmçinin müəyyən ediblər ki, bu cür içkilərin müntəzəm istifadəsi koqnitiv funksiyaları zəiflədir, yaddaşa mənfi təsir göstərir və beyin toxumalarında degenerativ dəyişikliklərə səbəb ola bilər.
2. Artıq yorğunluq və xroniki stress
Həddindən artıq işləmək və tam istirahətin olmaması mərkəzi sinir sisteminin sağlamlığını pozur. Xüsusilə həftədə 55 saatdan çox işləyən insanlar daha çox risk altındadır.
Daimi stress, sağlam yemək bişirməyə vaxtın olmaması və fiziki fəallığın çatışmazlığı damar sistemi üçün mənfi şərait yaradır və nəticədə insult riski artır.
3. Qrip və onun fəsadları
Araşdırmalara əsasən, insult halları ən çox qrip keçirdikdən sonrakı ilk iki həftədə baş verir, bu zaman risk təxminən 40 faiz artır.
Hətta bir ildən sonra da fəsadların inkişaf ehtimalı yüksək qalır. Alimlər bunu belə izah edirlər: qrip boyun arteriyalarında iltihab və daralma (stenoz) yarada bilər ki, bu da beyinə qan axınının pozulmasına səbəb olur.
Nəticə
Sağlamlığa qayğı yalnız aydın görünən təhlükə mənbələrinə qarşı deyil, gizli və az bilinən risk amillərinə qarşı da diqqət tələb edir.
İnsult riskinin azaldılması üçün həyat tərzinizə və gündəlik vərdişlərinizə diqqət yetirmək vacibdir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Qəhvə Altsheymer xəstəliyindən xilas edə bilər - Yeni ARAŞDIRMA
Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunub ki, alimlər Altsheymer xəstəliyinin inkişafında vacib rol oynayan butirilxolinesterazanı
7 dekabrZərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi
Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini
13 dekabrSarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək
Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi
30 noyabrİtalyan uzunömürlülüyünün sirri: Qədim genlər...
Alimlər italyan uzunömürlülərinin uzunömürlülüyünün sirrinin təkcə həyat tərzi və Aralıq dənizi pəhrizi ilə deyil, həm də ovçu-yığıcıların qədim genetik irsi ilə əlaqəli ola biləcəyini aşkar etdilər. Qaynarinfo xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "GeroScience" jurnalında dərc olunub. Beynəlxal
17 dekabrÖskürəyin təbii üsullarla müalicəsi
Demək olar ki, hər kəs öskürəyin nə qədər narahatedici olduğunu qəbul edir. Sadə bir öskürək belə həftələrlə davam edə, boğaz ağrısına, əzələ gərginliyinə və yuxu pozuntularına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən öskürəyin aradan qaldırılması üçün müxtəlif vasitələrin axtarılması və bu sahədə geniş bir bazarı
15 dekabrHəkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrYetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir
Mütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar. xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislə
7 dekabrÇörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
4 dekabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabr