D vitamini niyə təhlükəli ola bilər? - Həkimlərdən həyəcan təbili
Müasir dünyada sağlamlığımıza artan diqqət fonunda qida əlavələri mühüm rol oynayır. Lakin bu əlavələr hər zaman fayda vermir – bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk daşıya bilər.
Lent.az D vitamini haqqında bilmədiklərinizi təqdim edir:
Risk nədədir? D vitamini və qan təzyiqi ilə bağlı ziddiyyətli məlumatlar
D vitamininin orqanizmə təsiri ilə bağlı aparılan tədqiqatlar birmənalı deyil. Bir tərəfdən, bəzi araşdırmalar göstərib ki, D vitamini çatışmazlığı olan insanlarda arterial təzyiq daha yüksək olur.
Bu zaman ilk baxışdan elə görünə bilər ki, problemin səbəbi əlavə deyil, məhz vitamin çatışmazlığıdır. Lakin D vitamini əlavəsini mütəmadi qəbul edən insanlara baxıldıqda nəticələr qarışıqdır:
Bəzilərində kiçik müsbət təsirlər müşahidə olunur
Digərlərində isə ümumiyyətlə heç bir dəyişiklik olmur
Bəzi hallarda hipertoniya (yüksək təzyiq) və aşağı D vitamini səviyyəsi olan şəxslərdə əlavə olaraq bu vitaminin qəbulu təzyiqin azaldılmasına kömək edə bilər. Amma hətta belə hallarda da tam təsirli olacağına 100% zəmanət yoxdur.
D vitaminini necə düzgün qəbul etməli? – Mütəxəssislərin tövsiyələri
D vitamini əlavələrinin istifadəsi ümumilikdə təhlükəsiz və məqsədəuyğundur, lakin onu düzgün dozada qəbul etmək və həkim tövsiyəsinə əməl etmək çox vacibdir. Mayo Clinic mütəxəssisləri bildirirlər ki, D vitamini çatışmazlığı nəticəsində sümüklər zəifləyə, incələ və kövrəkləşə bilər, həmçinin osteoporoz riski artar. Günəş şüası və qida ilə kifayət qədər D vitamini almayan şəxslərə əlavə qəbul tövsiyə oluna bilər.
Amma...
Normal dozada qəbul edildikdə D vitamini təhlükəsizdir. Lakin dozanın aşılması zərərli, hətta öldürücü ola bilər.
D vitamini ilə zəhərlənmənin mümkün əlamətləri
Mədə pozğunluğu və qusma
Çəki və iştaha itkisi
Əzələ zəifliyi
Konsentrasiya və düşünmə qabiliyyətinin azalması
Ürək ritmində problemlər
Böyrəklərdə daş yaranması və böyrək zədələnməsi
Nəticə
D vitamini sağlamlıq üçün vacibdir, lakin məsləhətsiz və normadan artıq istifadə ciddi fəsadlara yol aça bilər. Hər zaman həkiminizin göstərişi ilə və nəzarəti altında qəbul edin.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrAlimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar
Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə
16 noyabrAlimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ
Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v
26 noyabrİnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir
İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz
25 noyabr