Pəhriz zamanı qarpız yemək olarmı?

Pəhriz zamanı qarpız yemək olarmı?Yay fəslinin sevilən meyvələrindən biri olan qarpız, göründüyü qədər zərərli deyil – əksinə, düzgün istifadə olunarsa, arıqlama prosesinə kömək də edə bilər.

Bu barədə Lent.az məlumat verir:

Qarpızın tərkibi 90%-ə qədər sudan ibarətdir, bu da onu isti havalarda orqanizmi nəmləndirmək üçün ideal məhsula çevirir. O, eyni zamanda bədəndəki artıq natriumun çıxarılmasına kömək edir. Qarpızın pulpasında ürək, dəri və immun sistemi üçün vacib olan kalium, C, A və B6 vitaminləri mövcuddur.

Faydaları:
Likopin adlı güclü antioksidant tərkibi sayəsində "pis" xolesterinin səviyyəsini azaldır və ürək-damar xəstəliklərinin riskini aşağı salır. Sitrullin amin turşusu damarları genişləndirir və qan təzyiqini tənzimləyir. Qarpızın 100 qramında cəmi 30 kkal var. Müqayisə üçün: alma – 50-60 kkal, banan – 90 kkal civarındadır. Bu səbəbdən, böyük bir porsiya belə 100 kkal həddini keçmir.

Bəs şəkəri necə?
Qarpızın qlikemik indeksi yüksək, amma qlikemik yükü aşağıdır, yəni qan şəkərinin səviyyəsini kəskin artırmır. Əgər balanslı bir qidalanma fonunda yeyilərsə, heç bir təhlükə yaratmır. Bir araşdırmaya görə, gündəlik yüksək kalorili qəlyanaltılar əvəzinə qarpız yeyən iştirakçılar daha çox çəki itirib, bədən yağ nisbətini və qan təzyiqini azaldıblar.

Amma diqqət edilməli məqamlar:
Həddindən artıq qarpız yemək həssas şəxslərdə mədə-bağırsaq narahatlıqları yarada bilər. Gecə, xüsusilə də ağır yeməklərlə birlikdə qarpız yemək tövsiyə olunmur. Qarpızın gecə yeyilməsinin "kökləndirici" olduğu fikri isə elmi cəhətdən sübut olunmayıb. Artıq çəki üçün əsas səbəb – ümumi kalori artıqlığıdır, təkcə bir axşam meyvəsi deyil.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1413   Tarix: 26 iyul 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28 noyabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF

Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind

26 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

2 dekabr
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr

19 noyabr
.

Alimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar

Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə

16 noyabr
.

Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v

26 noyabr
.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25 noyabr