Yay aylarında sağlamlığımızı qorumaq üçün nələri bilməliyik?

Yay aylarında sağlamlığımızı qorumaq üçün nələri bilməliyik?Yay aylarında sağlamlığınızı qorumaq üçün bəzi vacib şərtlər açıqlanıb. Bunlara əsasən, günəş şüalarından qorunma, kifayət qədər su içmək, yüngül və balanslı qidalanma daxildir.

BAKU.WS xarici KİV-ə istinadən sözügedən şərtləri təqdim edir:

Günəş şüalarından qorunma

Günorta saatlarında (11:00–16:00) birbaşa günəş altında çox qalmaqdan çəkinin. SPF 30 və ya daha yüksək qoruyucu kremlərdən istifadə edin. Şapka, eynək və açıq rəngli, nəfəs alan geyimlər geyinin.

Kifayət qədər su içmək

İsti havada orqanizm çox tərlədiyindən susuzlaşma riski artır. Gündə ən azı 2–2.5 litr su içmək tövsiyə olunur. Alkoqollu və qazlı içkilər əvəzinə saf su, ayran, təbii meyvə şirələri daha faydalıdır.

Yüngül və balanslı qidalanma

Yağlı, ağır yeməklərdən uzaq durun. Təzə meyvə-tərəvəz, yoğurt, balıq, toyuq və taxıllarla zəngin pəhriz saxlayın. Küçə yeməklərinə qarşı ehtiyatlı olun – qida zəhərlənməsi riski artar.

Çimərlik və hovuz gigiyenası

Yalnız təmiz, rəsmi olaraq icazə verilmiş çimərlik və hovuzlardan istifadə edin. Hər kəs üçün açıq olan hovuzlarda gözdə, dəridə infeksiya riski ola bilər.

İdman və fiziki aktivlik

Açıq havada idman edərkən səhər və ya axşam saatlarını seçin. Həddən artıq fiziki yüklənmə, xüsusilə istidə, istilik vurması riski yaradır.

Uşaqlar və yaşlılar üçün xüsusi diqqət

Onlar istiyə qarşı daha həssas olduqları üçün, daha tez susuzlaşa və günvurmaya məruz qala bilərlər. Kölgədə qalmalı, tez-tez su içməli və baş geyimi istifadə etməlidirlər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 314   Tarix: 01 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yeniyetməlik 32 yaşında bitir, 66 yaşında qocalmağa başlayırıq - Yeni araşdırma

Ümumi təsəvvürə görə, yeniyetməlik dövrü 20 yaşların əvvəlində sona yetir. Lakin Kembric Universitetinin alimlərinə görə, məsələ bundan ibarət deyil. Qaynarinfo xəbər verir ki, yeni bir araşdırma insan beyninin beş əsas mərhələdən ibarət olduğunu ortaya qoyur. Bu mərhələlərə əsasən isə yeniyetməlik

28 noyabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Ölüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF

Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind

26 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

2 dekabr
.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr

19 noyabr
.

Alimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar

Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə

16 noyabr
.

Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v

26 noyabr
.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25 noyabr