Həkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?

Həkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?Günəbaxan tumları zülal, faydalı yağlar, lif və vitaminlərlə zəngindir və orqanizmə müsbət təsir göstərir. Onlar sadəcə rahat qəlyanaltı və ya salatlara əlavə deyil, əslində dəyəri çox zaman yetərincə qiymətləndirilməyən tam qidalı məhsuldur.

Günəbaxan tumlarını həqiqətən dəyərli edən nədir?

Lent.az xəbər verir ki, bu toxumlarda faydalı bitki yağları, lif, E vitamini, həmçinin maqnezium və selen kimi minerallar gizlənir.

Həkim və qidalanma üzrə mütəxəssis Melina Jampolisin sözlərinə görə, bu tərkib immun sisteminin fəaliyyəti, ürək-damar sağlamlığı, sümük möhkəmliyi və iltihabi proseslərin azalması baxımından mühüm rol oynayır.

Təxminən 46 qram və ya dörddə bir stəkanlıq adi porsiya orqanizmi aşağıdakılarla təmin edir:

4 qram lif, 10 qram zülal (qadınlar üçün gündəlik normanın 20 faizindən çoxu),
təxminən 150 mq maqnezium (tövsiyə olunan gündəlik normanın yarısı),
24 mkq selen (gündəlik ehtiyacın təxminən 44 faizi). Zülal, faydalı yağlar və antioksidantların bu kombinasiyası günəbaxan tumlarını sağlamlığın qorunmasında güclü vasitəyə çevirir.

Diyetoloq və diabet üzrə ekspert Erin Palinski-Ueyd bildirir ki, tumların tərkibindəki antioksidantlar hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyur və iltihabi prosesləri azaldır. Xroniki iltihab isə zamanla ürək-damar xəstəlikləri, diabet və digər sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. Günəbaxan tumlarındakı antioksidantlar hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alan qoruyucu sədd rolunu oynayır.

Xroniki xəstəliklərin profilaktikası

Araşdırmalar göstərir ki, E vitamini diabetin ikinci tipi və ürək xəstəlikləri riski ilə əlaqəli iltihab markerlərini azalda bilir. Digər tədqiqatlarda isə həftədə ən azı beş dəfə günəbaxan tumu yeyən insanların bu xəstəliklərə tutulma riskinin xeyli aşağı olduğu qeyd olunur.

Bundan əlavə, tumların tərkibindəki faydalı yağ turşuları "pis" xolesterin kimi tanınan LDL səviyyəsini azaltmağa, damarları rahatladaraq qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

Günəbaxan tumları qadınlar üçün niyə xüsusilə önəmlidir
Bu məhsulun müntəzəm qəbulu qadınlara bir neçə mühüm üstünlük qazandırır.

Qan şəkərinin sabitləşməsi

50 yaşdan sonra qadınlarda insulinə həssaslığın azalması riski artır. Bu isə qanda şəkərin yüksəlməsinə və qarın nahiyəsində piylənməyə səbəb ola bilər. Günəbaxan tumlarındakı lif, maqnezium və faydalı yağlar insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa və qlükoza səviyyəsini stabilləşdirməyə kömək edir.

Menopauza əlamətlərinin yüngülləşməsi

Estrogen səviyyəsinin azalması isti basmalar, yuxusuzluq, əhval dəyişiklikləri və quruluq yarada bilər. Tumların tərkibindəki E vitamini və fol turşusu hormonal balansın tənzimlənməsinə dəstək verir. E vitamini zəif fitoestrogen təsiri göstərərək isti basmaların azalmasına, yuxu keyfiyyətinin yaxşılaşmasına və selikli qişa quruluğunun yüngülləşməsinə kömək edə bilər.

Sümük sağlamlığının qorunması

Qadınlar, xüsusilə estrogen səviyyəsi azaldıqdan sonra, osteoporoz riskinə daha çox məruz qalırlar. Günəbaxan tumlarında olan maqnezium sümük toxumasının möhkəmliyi üçün vacibdir. Araşdırmalar göstərir ki, maqnezium çatışmazlığı olan qadınlarda sümüklərin mineral sıxlığı daha tez azalır.

Əhvalın yaxşılaşması

Hormonal dəyişikliklər əsəbilik və emosional enişlərə səbəb ola bilər. Günəbaxan tumları dopamin hormonunun sintezi üçün vacib olan tirozin amin turşusu ilə zəngindir. Tədqiqatlara görə, tirozin qəbulu dopamin səviyyəsini təxminən 30 faiz artıra bilər.

Günəbaxan tumlarını necə düzgün yemək olar?

Onlar təkbaşına da faydalıdır, lakin salatlara, sobada bişmiş tərəvəzlərə, yoqurta əlavə edildikdə təsiri daha da artır. Faydalı yağlar yağda həll olan A, D və E vitaminlərinin mənimsənilməsini yaxşılaşdırır. Giləmeyvə və bir qaşıq günəbaxan tumu ilə birlikdə yunan yoqurtu ideal qəlyanaltı hesab olunur.

Hansını seçmək daha yaxşıdır?

Ən yaxşı seçim çiy və duzsuz tumlardır. Duzlu variantlarda natrium miqdarı normadan artıq ola bilər, qabıqlı tumlarda isə bir porsiyada gündəlik duz norması asanlıqla aşılır. Tumları hava keçirməyən qabda, soyuducuda və ya dondurucuda saxlamaq məsləhətdir, çünki yüksək yağ tərkibinə görə tez acılaşa bilərlər.

Nə qədər tez-tez yemək olar?

Həftədə bir neçə dəfə kifayətdir. Nəzərə almaq lazımdır ki, tumlar kifayət qədər kalorilidir: dörddə bir stəkan təxminən 146 kalori təşkil edir. Ölçünü qoruduqda günəbaxan tumlarının faydası maksimum olur.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 345   Tarix: 14 dekabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Məşhur alimdən daha bir İNANILMAZ TÖVSİYƏ: Ağsaqqallar zeytun yağı içərsə...

a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri Türkiyənin Aydın şəhərində keçirilən "Zeytun Yağı Günləri" proqramında qonaq olan professor Canan Karatay deyib. Aydın Böyükşəhər bələdiyyə sədri Özlem Çerçioğlu ilə fincana zeytun yağı töküb içən kardioloq bildirib ki, zeytun yağı təbiətin bəxş etdiy

16 sentyabr 2021
.

Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti

Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları

9 sentyabr 2021
.

Peyvənd olunanların sayı açıqlandı

Azərbaycanda son sutkada koronavirus (COVID-19) əleyhinə 64 520 vaksin vurulub. Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan -a verilən məlumata görə, bir gündə birinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 23286, ikinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 41234 nəfərdir. Ölkədə vurulan vaksinləri

11 sentyabr 2021
.

Azərbaycanda daha 34 nəfər vəfat etdi - Koronavirusla bağlı SON VƏZİYYƏT

Azərbaycan Respublikasında koronavirus (COVID-19) infeksiyasına 2 372 yeni yoluxma faktı qeydə alınıb, 4 211 nəfər müalicə olunaraq sağalıb. Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan -a verilən məlumata görə, COVID-19 üçün götürülən analiz nümunələri müsbət çıxmış 34 nəfər vəfat edib. İndiyədə

11 sentyabr 2021
.

Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı

Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu

14 sentyabr 2021
.

"Soyuqdəymə ilə özünüzü aldatmayın!" - Məşhur həkimdən XƏBƏRDARLIQ - VİDEO

Hazırda pandemiya dövründə olduğumuzu, müxtəlif virusların yayıldığını nəzərə alaraq, bədənimizi hər zaman "hücumlara" hazır etməliyik. Son müddət Azərbaycanda da koronavirusa yoluxma və "COVİD-19"dan ölüm sayının kəskin artdığını, yeni ştamların yayıldığını görürük və bu səbədə

9 sentyabr 2021
.

Vitamin və minerallarla zəngin QİDALAR

Vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan -a bildirilib ki, gündəlik qida rasionda super qidaların istehlakına üstünlük verilməs

11 sentyabr 2021
.

Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...

Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın

15 sentyabr 2021
.

Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı

Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu

12 sentyabr 2021