Bütün yaşlı insanların yeməli olduğu İKİ DƏNLİ BİTKİ

Bütün yaşlı insanların yeməli olduğu İKİ DƏNLİ BİTKİKardioloqlar belə qənaətə gəliblər ki, qarabaşaq və darı sıyığı yaşlı insanlarla bərabər ürək-damar xəstəlikləri ilə üzləşənlər üçün zəruri məhsuldur.

Sonxeber.az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu taxıllar təkcə ürək sağlamlığını dəstəkləmir, həm də bütövlükdə bədənə faydalı təsir göstərir.

Qarabaşaq yarmasının sağlamlıq faydaları

Qarabaşaq dənli bitkilərin önündə gəlir. Genetik modifikasiyaya və kimyəvi müalicəyə məruz qalmadığı üçün ekoloji cəhətdən təmiz məhsuldur. Həkimlər qarabaşaq yarması sıyığını həftədə ən azı üç dəfə pəhrizinizə daxil etməyi tövsiyə edir, çünki bu, orqanizmimizə böyük fayda gətirir.

Ürək-damar dəstəyi. Tərkibindəki yüksək dəmir sayəsində qarabaşaq yarması ürəyin və qan damarlarının işini normallaşdırmağa kömək edir. Bu taxılda olan rutin ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır və qan damarlarının divarlarını gücləndirir. Qarabaşaq həmçinin qan damarlarını təmizləməyə və "pis" xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Xüsusilə ürək əməliyyatı keçirənlər, yaşlılar və hamilə qadınlar üçün tövsiyə olunur.

Azaldılmış qan şəkəri səviyyəsi. Aşağı qlisemik indeksli qarabaşaq yarması sıyığı şəkər səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir, bu da onu II tip diabetli insanlar üçün əvəzolunmaz edir.

Arıqlamağa kömək. Qarabaşaq yarması aşağı kalorili (100 qramda cəmi 110 kkal) qidalandırıcı məhsuldur. O, uzunmüddətli toxluq hissini təmin edir və sidikqovucu təsirə malikdir, bədəndən toksinlərin çıxarılmasına kömək edir.

Təkmilləşdirilmiş həzm. Qarabaşaq sıyığı tərkibindəki lif və nişastaya görə bağırsaqlara faydalı təsir göstərir. Qəbizliyi və köpliyi aradan qaldırmağa kömək edir, həmçinin bağırsaq xərçənginin qarşısını almaq üçün vacib olan maddələr mübadiləsini sürətləndirir.

Sağlam dəri, saç və dırnaqlar. B və A vitaminləri, həmçinin sink sayəsində qarabaşaq yarması saçları və dırnaqları gücləndirir, saçları daha elastik və parlaq edir. Tərkibindəki kalsium dişlərin və sümüklərin vəziyyətini yaxşılaşdırır, rutin isə dərini ultrabənövşəyi şüalardan qoruyur.

Sakitləşdirici və narahatlığı azaldır. Qarabaşaqda olan B12 vitamini sinir sisteminə müsbət təsir göstərir, narahatlığın öhdəsindən gəlməyə və yuxunu yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Darının sağlamlıq faydaları:

Darı çoxlu doymamış yağ turşuları ilə zəngindir ki, bu da yağ toxumasının yığılmasını ləngidir, qanda şəkərin səviyyəsini normallaşdırır və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır. B, E, PP, D vitaminlərinin, amin turşularının və liflərin yüksək konsentrasiyası sayəsində darı sıyığı orqanizmi toksinlərdən və tullantılardan təmizləməyə kömək edir.

Darı sıyığının əsas faydaları:

Ürək-damar dəstəyi. Darının tərkibində ürək dərəcəsini normallaşdıran və qan damarlarını gücləndirən kalium və maqnezium var. O, həmçinin xolesterol səviyyəsini aşağı salır və lövhə əmələ gəlməsinin qarşısını alır.

Enerji və toxluq. Darı sıyığı sizə dolğunluq hissi bəxş edir və eyni zamanda aşağı kalorili məzmuna malikdir, bu da onu fiqurunuz üçün təhlükəsiz edir.

Sinir sisteminin gücləndirilməsi. Darı "sakitlik məhsulu" adlanır, çünki o, depressiya ilə mübarizə aparmağa kömək edir və sinir sistemini gücləndirir.

Bədənin təmizlənməsi. Darı sıyığı toksinləri, tullantıları və ağır metalları çıxarır ki, bu da antibiotik müalicəsi zamanı xüsusilə faydalıdır.

Yaddaşın təkmilləşdirilməsi. Darıda olan B vitaminləri yaddaşı yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Dərinin yaşlanmasını yavaşlatmaq. Darı sıyığı dərinin qocalma prosesini ləngitməyə kömək edir, qızartı və səpgiləri aradan qaldırır.

Sümükləri, dırnaqları və saçları dəstəkləyin. Darı sümükləri gücləndirir, dırnaqların və saçların vəziyyətini yaxşılaşdırır, həmçinin fiziki fəaliyyətdən sonra əzələlərin bərpasına kömək edir.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 770   Tarix: 24 oktyabr 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Kərə yağı kimlərə olmaz? - Həkim TÖVSİYƏSİ

Kərə yağı bir çox insanın sevdiyi məhsuldur. Faydasından əlavə o çörək-bulka məmulatlarına təkrarolunmaz ətir verir, yeməklərin dadını daha zərif və doyurucu edir. Lakin dad keyfiyyətlərinə baxmayaraq, kərə yağı bəzi kateqoriya insanlar üçün sağlamlığa təhlükəli ola bilər. -ın verdiyi xəbərə görə, b

10 noyabr
.

Həzm sistemini "məhv edən" 2 növ çörək

Çörək çoxları üçün əsas qida olaraq qalmasına baxmayaraq, bəzən qaz və şişkinlik kimi narahatlığa səbəb ola bilər. Problemli çörəkləri müəyyən etmək müəyyən çörəklərlə bağlı həzm problemlərini aradan qaldırmaq istəyən insanlar üçün çox vacibdir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, dietoloq Krutika Nanavat

28 noyabr
.

Dərmanları soyuducuda saxlamaq olmaz

Dərmanları vanna otağı və mətbəxdə saxlamaq tövsiyyə olunmur. xəbər verir ki, Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılığı kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov dərmanların düzgün saxlanmasının onların effektivliyinə və təhlükəsizliyinə mühüm təsir etdiyini bildirib. O, dərmanların düzgü

23 noyabr
.

Folqaya bükülən yeməyin təhlükələri: tənəffüs əzələlərinin iflici...

Bir çox insanlar qidadan qalanları alüminium folqaya bükərək saxlamağa öyrəşiblər. Lakin bu saxlama üsulu sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-dən olan biokimyaçı və qida təhlükəsizliyi eksperti Zakari Kartrayt xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, folqa

1 dekabr
.

Burun damcılarının təhlükəli əks təsirləri AÇIQLANDI

Vazokonstriktor burun damcılarına alışmaq təhlükəli nəticələrə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bunu Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin tibb fakültəsinin terapiya kafedrasının dosenti, terapevt Natalya Kobelevskaya söyləyib. O qeyd edib ki, bir çoxları burun üçün vazokonstriktor dərmanların

10 noyabr
.

ABŞ-li həkimlərdən açıqlama: Hansı qidaları və içkiləri acqarına qəbul etmək olmaz?

Qəhvə, çay, yoğurt, sitrus meyvələri və şirin qazlı içkiləri acqarına qəbul etmək həzmetmə və qanda şəkərə nəzarətlə bağlı problemlər yarada bilər. -ın "Daily Mail"ə istinadən xəbərinə görə, bu barədə ABŞ-nin Corctaun Universitetinin Xəstəxanasından olan diyetoloq Robinn Çutkan və Nyu-Yorkda

12 noyabr
.

Paket çayın içindəki inanılmaz TƏHLÜKƏLƏR: həşərat dərmanı və...

Yəqinki bir çoxumuz çay içməyi sevməklə yanaşı, hətta adət halına gətirmişik. İş çay dəmləməyə gəldikdə isə tənbəllik edirik. Bəzilərimizin əli həmən dəqiqə paket çaylara uzanır. Bəs paket çay içməyin sağlamlığa zərəri varmı? . -a istinadən bildirir ki, az əmək sərf edərək hazırlanan bu çaylar sonrada

24 noyabr
.

Göbələk nə zaman zəhərə çevrilir - dietoloqdan tövsiyə

Ləman Süleymanova: "Bu qida məhsulu düzgün qablaşdırılmadıqda, istifadə müddəti bitdikdə artıq zəhərli göbələyə çevrilir". Kliniki Tibbi Mərkəz (KTM) zəhərlənmə ilə bağlı şok statistika yayıb. Məlumata görə, bu ilin oktyabr ayı ərzində KTM-in Toksikologiya şöbəsinə zəhərlənmə səbəbi ilə 9

1 dekabr
.

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" - Səbəbi bilindi

"Nə üçün balığı qatıqla yemək olmaz?" sualının cavabı yəqin ki, sizə də maraqlıdır. Ölkə.Az "haber7"yə istinadla xəbər verir ki, çoxları balıq və qatıq birlikdəyeyildikdə qida zəhərlənməsinə səbəb olacağını düşünür. Balıqla qatığın xüsusilə mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsi

25 noyabr