Hamilələr və ana südü verən qadınlar üçün hansı balıq təhlükəsizdir? - Həkimdən tövsiyələr
Dənizlərdə artan çirklənmə və qatı selik təbəqəsi təhlükəsi xüsusilə körpələrin inkişafı üçün ciddi sağlamlıq riskləri yaradır. Mütəxəssislər hamilələr və süd verən analar üçün ən təhlükəsiz olan balıqları sadalayıblar və zəhərli maddələr barədə xəbərdarlıq ediblər.
Oxu.Az-ın "Haber Global"a istinadən xəbərinə görə, bu barədə türkiyəli professor, ginekologiya və doğum üzrə mütəxəssis Ayşe Kafkaslı danışıb.
Kafkaslı hamilə qadınlara və süd verən analara balıq istehlakı ilə bağlı seçimlərində ehtiyatlı olmalarını tövsiyə edib. Onun sözlərinə görə, dənizlərdə yığılan ağır metal və zəhərli maddələr böyük balıqlara daha çox təsir göstərdiyi üçün ton balığı, qılınc balığı, torik balığı kimi növlərdən qacınmaq lazımdır.
"Dənizlərdə çirklənmə artdıqca böyük balıqlarda toplanan zəhərli maddələr hamilə qadınlar və körpələr üçün daha böyük təhlükə yaradır", - deyə mütəxəssis bildirib.
"Qatı selik təbəqəsi dənizin ekosistemini pozur, balıqların ağır metallar və toksik kimyəvi maddələrlə zəhərlənməsinə gətirib çıxarır. Bir çox araşdırmalar göstərib ki, civə, qurğuşun və arsen kimi maddələr dəniz məhsullarında toplanır və insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradır. Bu maddələr hamiləlik dövründə plasenta vasitəsilə körpəyə keçə və beyin inkişafına mənfi təsir göstərə, autizm riskini artıra və immunitet sistemini zəiflə bilər. Həmçinin ana südü ilə körpələrə də keçə və uzunmüddətli sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər", - deyə Ayşe Kafkaslı qeyd edib.
Həkimin sözlərinə görə, hamilələr və körpəsinə ana südü verən analar üçün ən təhlükəsiz balıqlar hamsi, sardina və skumbriyadır.
"Bu kiçik balıqlarda ağır metal çox daha az toplanır və sağlam omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindirlər", - deyə professor əlavə edib.
"Araşdırmalar göstərib ki, balıq təsərrüfatlarında istifadə edilən yemin tərkibindəki kimyəvi maddələr və antibiotiklər, həmçinin kiçik yerlərdə saxlandıqları üçün çox miqdarda fekallar insan sağlamlığı üçün uzunmüddətli risklər yaradır. Bu səbəbdən də balıq təsərrüfatlarında yetişdirilən balıqların əvəzinə təbii mühitdə yetişən dəniz balıqlarını seçmək daha təhlükəsizdir", - deyə Kafkaslı vurğulayıb.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Daha uzun yaşamanın SİRRİ - qatığın inanılmaz FAYDALARI
Qatıq sevənlərdə bütün səbəblərdən ölüm nisbəti digərlərinə nisbətən daha aşağıdır. Bu nisbət məhsulun yağlılıq dərəcəsinə və miqdarına görə dəyişir. BİG.AZ -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə çinli alimlər uzunmüddətli tədqiqatlardan sonra elan ediblər. Onların araşdırmalarının nəticələri "Journa
2 martQocalmaq istəməyənlər bu giləmeyvədən YESİNLƏR
"Qaragilənin tərkibindəki antioksidantlar orqanizmin qocalma prosesinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir, onu ləngidir. Bunu Rusiyalı dietoloq Qalina Volkova deyib. Həkimin sözlərinə görə, qaragilə yemək həm də bir çox xroniki xəstəliklərin riskini azaldır və ürək-damar sistemi, həzm sistemi və sini
23 fevralHamilə qadınlar oruc tuta bilərmi? - Türkiyəli həkim təhlükələrdən danışdı
Ramazan ayında ana olacaq qadınları ən çox maraqlandıran suallardan biri də hamiləlik zamanı oruc tutmağın mümkün olub-olmamasıdır. -ın "Haber Global"a istinadən xəbərinə görə, bu barədə türkiyəli mütəxəssis, ginekoloq Nur Dokuzeylül Güngör danışıb. Onun sözlərinə görə, oruc tutaraq uzun müddə
28 fevralİllərlə xəstəliyinə çarə tapılmadı: Yalnız bir üsulla xilas oldu
28 yaşlı Murat Ustutar uzun illər sədəf xəstəliyindən əziyyət çəkib. Müxtəlif müalicə üsullarını sınasa da, xəstəliyinə çarə tapa bilməyib. Fiziki və emosional çətinliklər yaşayaraq, sosial həyatdan uzaqlaşmağa məcbur olub. Bütün bədəninə yayılan sədəf səbəbindən yayda belə uzunqol paltar geyinməli
2 martTürk professor kəşf etdiyi əqrəbə soyadını verdi - VİDEO
Səlcuq Universiteti Fənlər Fakültəsi Biokimya Bölməsi Müəllim Prof. Dr. Serdar Karakurt çöl işləri zamanı kəşf etdiyi kiçik və zəhərli əqrəbi öz soyadı ilə ədəbiyyata təqdim edib. türk mediyasına istinadən xəbər verir ki, araşdırmaları zamanı tapdığı və ədəbiyyatda olmadığını düşündüyü əqrəblə bağl
3 martZəncəfil istifadə edənlərin DİQQƏTİNƏ! Zərərləri də var
Zəncəfil qədim dövrlərdən sağlamlıq üçün faydalı bitki kimi istifadə olunur. Onun antibakterial, iltihabəleyhinə və immuniteti gücləndirən xüsusiyyətləri ilə yanaşı, bəzi hallarda yan təsirləri də ola bilər. zəncəfilin mənfi və müsbət tərəflərini təqdim edir. Müsbət tərəfləri:. -İmmuniteti gücləndiri
7 martÜrək xəstələri bu hərəkətləri etməməlidirlər! - XƏBƏRDARLIQ
"Ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün fiziki aktivlik zamanı ən vacib məqam həddindən artıq yorğunluğa yol verməməkdir". Ölkə.az xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı həkim Svetlana Semyonova deyib. "Qaçış, uzunluğa və hündürlüyə tullanma, ağırlıq qaldırma kimi sürət v
25 fevralBu qidaları yeyin və acmayın
Pəhriz saxlayarkən insanda aclıq hissi daha da çoxalır, iştaha artır. Əgər iştahanızın qarşısını alsanız, pəhriz siyahısı sizə o qədər də qorxulu gəlməyəcək. Axşam.az xəbər verir ki, bəzi ərzaqlar iştahı kəsir və pəhriz saxlamağı asanlaşdırır. Həmin qidalar aşağıdakılardır:. Xiyarı xırda doğrayıb, üstün
24 fevral