Quş qripi çiy süddən hazırlanan pendirdə sağ qalır
HPA1 H5N1 quş qripi virusu çiy süddən pendir hazırlanması prosesini "sağ" keçirə bilər.
Oxu.Az-ın məlumatına görə, tədqiqatın nəticələri "bioRxiv" platformasında dərc olunub.
Alimlər izah ediblər ki, ABŞ-nin bəzi ştatlarında çiy südün satışı qadağandır, lakin 1949-cu ildən bəri çiy süddən hazırlanmış pendirin ən azı 60 gün saxlanma şərti ilə satılmasına icazə verilir. Bu müddət ərzində pendirdə təbii turşular və fermentlər əmələ gəlir ki, onların patogen mikroorqanizmləri məhv etdiyi düşünülür.
Mütəxəssislər yoxlamaq üçün fərqli turşuluq səviyyələrində (pH 6.6-dan 5.0-a qədər) mini-pendirlər hazırlayıb və onlara H5N1 virusunu əlavə ediblər. Daha sonra bu pendirlər döllənmiş toyuq yumurtalarına yeridilib və virusun nə qədər müddət yoluxucu qaldığı izlənilib. İlk yeddi gün ərzində virusun səviyyəsi yüksək qalıb, daha sonra iki azturşulu pendirdə azalma müşahidə edilib. Lakin ən turşulu mühitə malik pendirdə (pH 5.0) virus iki ay ərzində tamamilə yox olub.
"Tədqiqatımız göstərir ki, HPA1 H5N1 virusu pendir istehsalı prosesində gözlənilməz dərəcədə davamlıdır", - deyə alimlər bildiriblər.
Mütəxəssislər pendirin turşuluq səviyyəsinin artırılmasının onun daha təhlükəsiz hala gətirə biləcəyini qeyd ediblər.
Tədqiqatı şərh edən ABŞ səhiyyə naziri Robert Kennedi isə bildirib ki, qida məhsulları quş qripinin ötürülməsi baxımından təhlükəli deyil.
"Xəstəlik qida vasitəsilə ötürülmür, buna görə də yumurta, süd və ya ət yeyərək yoluxmaq mümkün deyil", - deyə nazir vurğulayıb.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrSarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək
Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi
30 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabrYeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabr"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar
Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı
22 noyabrCOVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16 noyabrAcı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28 noyabrXərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru
Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri
25 noyabr