Bu yaşda ana olan qadınların 90 yaşına qədər yaşama ehtimalı daha yüksəkdir (ARAŞDIRMA)
Bostondakı Universitet Tibb Məktəbinin Menopause jurnalında yayımlanan araşdırmasına görə, 33 yaşdan sonra ana olan qadınlar son övladını 29 yaşına qədər dünyaya gətirən qadınlarla müqayisədə 90 yaş və daha çox yaşama ehtimalına malikdir.
Qaynarinfo-nun məlumatına görə, tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, təbiətən daha gec yaşda ana olmaq qabiliyyəti insan orqanizminin daha yavaş qocalmasının göstəricisidir. Lakin alimlər vurğulayır ki, süni şəkildə hamiləliyin gecikdirilməsi uzunömürlülüyə təsir göstərmir.
Araşdırmanın həmmüəllifi, Boston Universitetinin biostatistika professoru Paola Sebastiani bildirib: "Əgər siz qəsdən uşaq doğmağı gecikdirsəniz, bu, uzunömürlü olmağınıza kömək etməyəcək".
Sebastiani və komandası "Long Life Family Study" adlı elmi tədqiqatın məlumatlarını təhlil ediblər. Bu araşdırmada uzunömürlülüklə seçilən 551 ailə iştirak edib. Tədqiqatçılar 462 qadının son övladını hansı yaşda dünyaya gətirdiyini və onların neçə il yaşadığını araşdırıblar.
Nəticələrə əsasən:
* Daha gec yaşda ana olan qadınların ömrü daha uzun olub.
* Onların 95 yaş və daha çox yaşama ehtimalı iki dəfə yüksəkdir.
Alimlərin fikrincə, daha gec yaşda ana olan qadınlarda qocalma prosesini yavaşladan və məhsuldarlığa təsir edən yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaldan genetik xüsusiyyətlər ola bilər.
Bu genetik xüsusiyyətlər, həmin qadınların uzun müddət uşaq doğmaq imkanına malik olmasını təmin edir və bu da onların bu genləri gələcək nəsillərə ötürmək şansını artırır.
Araşdırmanın digər müəllifi, doktor Tomas Perlz qeyd edib: "Bu tapıntılar, 100 yaş və daha çox yaşayanların 85%-nin qadın, lakin cəmi 15%-nin kişi olmasının səbəbini başa düşmək üçün açar ola bilər".
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrSarımsaq əzməsini ziyilin üstünə vurun - Yox edəcək
Həkim uşaqlarda ziyillərdən xilas olmaq üçün hansı xalq üsullarının təhlükəsiz olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, uşaqlarda ziyillərin müalicəsində bəzi xalq üsullarından istifadə oluna bilər, lakin bu metodlara yalnız dermatoloqla məsləhətləşdikdən sonra müraciət edilməlidir. Bunu tibb elmləri namizədi
30 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabrYeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabr"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar
Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı
22 noyabrCOVID-19 olan insanlara yeni risklər barədə XƏBƏRDARLIQ
Alimlərin təhlili göstərib ki, COVID-19-dan sağalanların ciddi xəstəliklərə tutulma riski iki dəfə çoxdur. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, bir insanın koronavirus yoluxması infeksiyadan sonra ən azı üç il ərzində infarkt və insult, o cümlədən ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər
16 noyabrAcı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28 noyabrXərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru
Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri
25 noyabr