Yazda hansı vitaminlər qəbul edilməlidir?

Yazda hansı vitaminlər qəbul edilməlidir?həkimlə məsləhətləşdikdən sonra yaz aylarında D və B vitaminlərini qəbul etməyə başlamaq olar.

Sonxeber.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya diyetoloq, Rusiya Elmlər Akademiyasının Federal Elmi Mərkəzinin məsləhətçisi Aleksandra Surjik bildirib.

"Defisit riski ilə hər hansı məhdudlaşdırıcı pəhrizə riayət edən insanlar üzləşə bilərlər. Çünki məhdudiyyət bir qrup məhsulların qida rasionundan çıxarılmasına gətirib çıxarır ki, bu da mikroelementlərin çatışmazlığı deməkdir. Məsələn, vegetarianlarda çox vaxt B12 vitamini çatışmazlığı olur.

Bu pəhrizin tibbi səbəblərə görə təyin olunmasından, yoxsa insanın özünün özünə bu pəhrizi təyin etməsindən asılı deyil. Yaz aylarında bir çox qadın yaya qədər arıqlamağa və qida rasionunu məhdudlaşdırmağa çalışdığından, kifayət qədər vitamin çatışmazlığı riski çox yüksəkdir", - deyə həkim bildirib.

Onun sözlərinə görə, tez-tez çatışmazlıq yaşayan başqa bir kateqoriya mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlardır.

Bu xəstəliklər həzmə və qida maddələrinin, o cümlədən mikroelementlərin orqanizmə sovrulmasına mane ola bilər.

"Bu qeyri-populyar ifadəni də əlavə edəcəyəm: tam, müxtəlif qidalanma ilə, demək olar ki, bütün mikroelementləri qida ilə kifayət qədər miqdarda alırıq. Yalnız xatırlamaq lazımdır ki, yüksək kalori tam qidalanmaya bərabər deyil. Əksinə, yüksəkkalorili qidalar (çoxlu miqdarda şəkər və yağ) yeyənlər mikronutrient çatışmazlığını daha artırır. Hətta "gizli aclıq" anlayışı var. Enerji cəhətdən, zülalların, yağların, karbohidratların səviyyəsi kifayət qədərdir (hətta artıqdır), lakin mikroelementlər çatmır", - deyə diyetoloq əlavə edib. /oxu.az


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 754   Tarix: 07 aprel 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı

"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə

22 noyabr
.

Alimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar

Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə

16 noyabr
.

Qocalmanı sürətləndirən üç gündəlik vərdiş

Qocalmanı hissolunmaz şəkildə sürətləndirən üç gündəlik vərdiş açıqlanıb. bildirir ki, bu barədə "LEVITA" beynəlxalq balet və dartınma studiyaları şəbəkəsinin həmtəsisçisi və məşqçi Kseniya Qufranova " nəşrinə müsahibəsində danışıb. Qufranovanın sözlərinə görə, qocalmanın əsas amili otura

30 noyabr
.

"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar

Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı

22 noyabr
.

Xərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş

Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır. Siqaret

28 noyabr
.

Beynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul

Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa

17 noyabr
.

Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?

Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v

21 noyabr
.

Sirkənin faydaları: Qan şəkərini azaldır, xolesterolu tənzimləyir

Qida jurnalında dərc olunan yeni elmi icmal sirkənin müxtəlif faydalarını bir daha ortaya qoyub. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, araşdırmaya görə, sirkə xüsusilə qan şəkərinin idarə olunmasına təsir edir. Sirkənin həm sağlam şəxslərdə, həm də diabet xəstələrində yemək sonrası qəbulu qan şəkərin

17 noyabr
.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin

23 noyabr