Darçınlı çay: Onu rasionunuza daxil etməyin 7 SƏBƏBİ
Darçınlı çay – sadə, amma sağlamlığa xeyirli bir ləzzətdir.
Darçın təkcə ətirli bir ədviyyat deyil, həm də qədim xalq təbabətində istifadə olunan vasitələrdən biridir. Müasir tədqiqatlar göstərir ki, darçın əsasında hazırlanan çay sağlamlıq üçün əhəmiyyətli faydalar verə bilər, baxmayaraq ki, bəzi təsirlərin elmi sübutlara ehtiyacı hələ də qalır.
Lent.az bu 7 səbəbi sizə təqdim edir:
1. Qanda şəkəri tənzimləyir
Darçınlı çay, qanda qlükoza səviyyəsini insulina bənzər şəkildə azalda bilər. Xüsusilə prediyabet və ya 2-ci tip şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlər üçün faydalı ola bilər. Bəzi araşdırmalarda gündə 1–2 çay qaşığı darçın qəbul edən şəxslərdə şəkər səviyyəsinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığı müşahidə olunub.
2. Aybaşı ağrılarını azaldır
Bir çox qadın ağrılı menstruasiyadan əziyyət çəkir. Təbii darçınlı çay ağrıkəsicilərə yumşaq bir alternativ ola bilər: aparılan bir tədqiqatda belə çay içən yeniyetmə qızların ağrılarının azaldığı qeyd olunub.
3. Güclü aybaşı qanaxmalarını azaldır
Əgər siz həddindən artıq menstruasiya qanaxmasından əziyyət çəkirsinizsə, darçınlı çay faydalı ola bilər. Menoragiya (çox qanaxma) diaqnozu qoyulan qadınlar arasında aparılan bir araşdırma göstərib ki, gündəlik az dozada darçın qəbul etmək qan itkisini nəzərəçarpacaq dərəcədə azaldıb.
4. Ürəkbulanmanı yüngülləşdirir
Darçının ətri və isti dadı ürəkbulanma və qusma hallarını yumşalda bilər. Kimyaterapiya alan bəzi xəstələrdə darçın yağı ətrinin inhalasiyası simptomların şiddətini azaltmışdır. Darçınlı çayın bu baxımdan təsiri ilə bağlı məlumatlar məhduddur, amma o, ümumi rahatlıq hissi yarada bilər.
5. Qan təzyiqini normallaşdırır
Darçınlı çayla bağlı konkret araşdırmalar az olsa da, darçının özü elmi olaraq sistolik və diastolik təzyiqi saldığı sübut olunub. Bu təsir, sağlam həyat tərzi ilə birlikdə, yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlər üçün faydalı ola bilər.
6. Çəki itirməyə kömək edir
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, darçınlı çayın müntəzəm istifadəsi bədən çəkisini, bel çevrəsini və bədən kütlə indeksini azaltmağa kömək edə bilər. Bu təsir darçının maddələr mübadiləsinə və iştahaya təsiri ilə əlaqələndirilir.
7. Antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələrlə zəngindir
Darçınlı çay, sərbəst radikallarla və iltihabla mübarizə aparan maddələrlə zəngindir. Bu, onu xroniki xəstəliklərin profilaktikasında faydalı içkiyə çevirir.
Darçınlı çay necə hazırlanır?
Sadə üsul:
60 qram darçın çubuğunu 1 litr suda otaq temperaturunda 24 saat dəmləyin, sonra qaynadın və süzün. Alternativ olaraq, darçın çubuqlarını 15 dəqiqə qaynadın və ya 1–2 çay qaşığı üyüdülmüş darçına qaynar su əlavə edib dəmlədikdən sonra süzə bilərsiniz.
Vacib Qeyd: Darçının çox miqdarda qəbul edilməsi allergiya və həzm problemləri kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Eyni zamanda bəzi dərmanlarla qarşılıqlı təsirə girə bilər. Xüsusilə hamiləlik, südvermə dövründə və ya müntəzəm dərman qəbul edən şəxslər bu çayı daimi istifadə etməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşməlidirlər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yatmazdan 1 saat əvvəl süd için
Çoxları rahat yata bilməməkdən, yuxusuzluqdan, gecələr tez-tez oyanmaqdan şikayət edir. Yuxu pozuntusunu yaradan səbəblər arasında qidalanma birinci yerdədir. Belə ki, gün ərzində yediklərimiz yuxu rejimini tənzimləyir. Axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, insan sağlamlığı üçün yuxu ən önəmli faktordur
15 sentyabr 2021Zəncəfil və sarıkökün bilinməyən zərərləri
Mütəxəssislər xüsusən də qış aylarında mikrob və viruslardan qorunmaq üçün daha çox çay dəmlənmələrində istifadə edilən zəncəfil və xörəklərə xüsusi təam verən sarıkökün zərərlərindən danışıblar. -ın Sputnik Azərbaycan-a istinadən xəbərinə görə, bu haqda ürək-damar cərrahları xəstələrə xəbərdarlıq edib
14 sentyabr 2021Vitamin və minerallarla zəngin QİDALAR
Vitamin, mineral və antioksidantlarla zəngin qidalar az kalori ilə maksimum qida dəyərinə malik məhsullardır. Bu tip qida məhsullarına, həmçinin super qidalar da deyilir. Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutundan -a bildirilib ki, gündəlik qida rasionda super qidaların istehlakına üstünlük verilməs
11 sentyabr 2021Məşhur alimdən daha bir İNANILMAZ TÖVSİYƏ: Ağsaqqallar zeytun yağı içərsə...
a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri Türkiyənin Aydın şəhərində keçirilən "Zeytun Yağı Günləri" proqramında qonaq olan professor Canan Karatay deyib. Aydın Böyükşəhər bələdiyyə sədri Özlem Çerçioğlu ilə fincana zeytun yağı töküb içən kardioloq bildirib ki, zeytun yağı təbiətin bəxş etdiy
16 sentyabr 2021Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı
Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu
12 sentyabr 2021Goji cavanlaşdırıcı kremi ilə cavanlaşın!
Çökmə (Göz Qapaqları). Genetik və ya yaşlanmağa bağlı olaraq göz qapaqlarının çökmüş olması və göz uçurumun daha diqqətə çarpan hala gəlməsi xəstəni daha yaşlı və əsəbi göstərməkdədir. Bu xəstələrdə Goji Kremi ilə xəstənin baxışları daha gənc və canlı hala gətirmək mümkündür. Üzdə Boşalma və sallanmalar
13 sentyabr 2021Beyin üçün zərərli qidalar açıqlandı
Düzgün qidalanmamaq beyində iltihabı proseslərə, yaddaş pozulmasına və digər əqli problemlərə gətirib çıxara bilər. Buna yol verməmək üçün, ilk növbədə şəkər tərkibli məhsulların istifadəsini azaltmaq vacibdir. Lakin şəkərdən imtina etmək də olmaz. Belə ki, bu, əqli imkanların zəifləməsi və hətta qısamüddətl
17 sentyabr 2021Ağıl dişi problemi - Kökündən çıxartmaq, yoxsa müalicə?
Stomatoloqların baş bəlası olan "Ağıl dişi" mövzusu hələ də mübahisəlidir:çünki bir çoxları onları lazımsız artıq bilib çəkdirməyi, digərləri isə saxlamağı vacib sayır. dişlərin içində ən çətini olan müdriklik dişləri haqqında pasiyentləri maraqlandıracaq 3 əsas məsələyə aydınlıq gətirir. Müdrikli
17 sentyabr 2021Koronavirusa qarşı kimin immuniteti daha güclüdür?
Çində koronavirusa yoluxmuş 70 min insanın analizləri əsasında araşdırma aparılıb. Məlum olub ki, bu xəstəliyin yalnız 1% -i uşaqlarda və yeniyetmələrdə olur. Ən az risk 0-19 yaş arasıdır. Həkimlər bunu yaşdan asılı olaraq orqanizmin qoruyucu funksiyalarının zəifləməsi ilə əlaqələndirirlər. Uşaqları
8 sentyabr 2021