Darçınlı çay: Onu rasionunuza daxil etməyin 7 SƏBƏBİ

Darçınlı çay: Onu rasionunuza daxil etməyin 7 SƏBƏBİDarçınlı çay – sadə, amma sağlamlığa xeyirli bir ləzzətdir.

Darçın təkcə ətirli bir ədviyyat deyil, həm də qədim xalq təbabətində istifadə olunan vasitələrdən biridir. Müasir tədqiqatlar göstərir ki, darçın əsasında hazırlanan çay sağlamlıq üçün əhəmiyyətli faydalar verə bilər, baxmayaraq ki, bəzi təsirlərin elmi sübutlara ehtiyacı hələ də qalır.

Lent.az bu 7 səbəbi sizə təqdim edir:

1. Qanda şəkəri tənzimləyir

Darçınlı çay, qanda qlükoza səviyyəsini insulina bənzər şəkildə azalda bilər. Xüsusilə prediyabet və ya 2-ci tip şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlər üçün faydalı ola bilər. Bəzi araşdırmalarda gündə 1–2 çay qaşığı darçın qəbul edən şəxslərdə şəkər səviyyəsinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığı müşahidə olunub.

2. Aybaşı ağrılarını azaldır
Bir çox qadın ağrılı menstruasiyadan əziyyət çəkir. Təbii darçınlı çay ağrıkəsicilərə yumşaq bir alternativ ola bilər: aparılan bir tədqiqatda belə çay içən yeniyetmə qızların ağrılarının azaldığı qeyd olunub.

3. Güclü aybaşı qanaxmalarını azaldır
Əgər siz həddindən artıq menstruasiya qanaxmasından əziyyət çəkirsinizsə, darçınlı çay faydalı ola bilər. Menoragiya (çox qanaxma) diaqnozu qoyulan qadınlar arasında aparılan bir araşdırma göstərib ki, gündəlik az dozada darçın qəbul etmək qan itkisini nəzərəçarpacaq dərəcədə azaldıb.

4. Ürəkbulanmanı yüngülləşdirir
Darçının ətri və isti dadı ürəkbulanma və qusma hallarını yumşalda bilər. Kimyaterapiya alan bəzi xəstələrdə darçın yağı ətrinin inhalasiyası simptomların şiddətini azaltmışdır. Darçınlı çayın bu baxımdan təsiri ilə bağlı məlumatlar məhduddur, amma o, ümumi rahatlıq hissi yarada bilər.

5. Qan təzyiqini normallaşdırır
Darçınlı çayla bağlı konkret araşdırmalar az olsa da, darçının özü elmi olaraq sistolik və diastolik təzyiqi saldığı sübut olunub. Bu təsir, sağlam həyat tərzi ilə birlikdə, yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlər üçün faydalı ola bilər.

6. Çəki itirməyə kömək edir
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, darçınlı çayın müntəzəm istifadəsi bədən çəkisini, bel çevrəsini və bədən kütlə indeksini azaltmağa kömək edə bilər. Bu təsir darçının maddələr mübadiləsinə və iştahaya təsiri ilə əlaqələndirilir.

7. Antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələrlə zəngindir
Darçınlı çay, sərbəst radikallarla və iltihabla mübarizə aparan maddələrlə zəngindir. Bu, onu xroniki xəstəliklərin profilaktikasında faydalı içkiyə çevirir.

Darçınlı çay necə hazırlanır?
Sadə üsul:
60 qram darçın çubuğunu 1 litr suda otaq temperaturunda 24 saat dəmləyin, sonra qaynadın və süzün. Alternativ olaraq, darçın çubuqlarını 15 dəqiqə qaynadın və ya 1–2 çay qaşığı üyüdülmüş darçına qaynar su əlavə edib dəmlədikdən sonra süzə bilərsiniz.

Vacib Qeyd: Darçının çox miqdarda qəbul edilməsi allergiya və həzm problemləri kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Eyni zamanda bəzi dərmanlarla qarşılıqlı təsirə girə bilər. Xüsusilə hamiləlik, südvermə dövründə və ya müntəzəm dərman qəbul edən şəxslər bu çayı daimi istifadə etməzdən əvvəl həkimlə məsləhətləşməlidirlər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 4494   Tarix: 07 aprel 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Yazda hansı vitaminlər qəbul edilməlidir?

Həkimlə məsləhətləşdikdən sonra yaz aylarında D və B vitaminlərini qəbul etməyə başlamaq olar. xəbər verir ki, bu barədə -ya diyetoloq, Rusiya Elmlər Akademiyasının Federal Elmi Mərkəzinin məsləhətçisi Aleksandra Surjik bildirib. "Defisit riski ilə hər hansı məhdudlaşdırıcı pəhrizə riayət edən insanla

7 aprel
.

Nəyə görə şəkərdən imtina etmək OLMAZ? - Ekspertdən xəbərdarlıq

Şəkərdən söhbət gedəndə, bir çoxları hesab edir ki, bu, mütləq zərərli məhsuldur və orqanizmə heç bir faydası yoxdur. Bəs həqiqətdə də belədirmi?. -ın -ya istinadla məlumatına görə, rusiyalı endokrinoloq Olqa Karişeva bu fikri təkzib edib. Onun sözlərinə görə, şəkər əslində bədənimiz üçün vacibdir, çünk

1 aprel
.

Dəmlənmiş çay bu vaxtdan sonra zəhərə çevrilir

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, dəmlənmiş çayı uzun müddət saxlamaq yaxşı fikir deyil, çünki tez xarab olur. Çinli tədqiqatçılar zərərli birləşmələrin çay dəmləndikdən cəmi 15 dəqiqə sonra onun tərkibində görünməyə başladığını müəyyən ediblər. Səthdə parlaq bir qat yaranarsa, onu vaxtında tökmə

5 aprel
.

Ən faydalı bişirmə üsulları açıqlandı

Mütəxəssislər sağlam qidalanma üçün ən uyğun bişirmə üsullarını müəyyən ediblər. -ya istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, qidanın hazırlanma üsulu onun qida dəyərinə birbaşa təsir edir. Ən faydalı bişirmə üsulları bunlardır:. Buxarda bişirmək – Qidaların vitamin və minerallarını qorumağa kömə

2 aprel
.

Hepatit B, C və digər qaraciyər xəstəliklərinin müalicəsində edilən səhvlər hansılardır?

Baku TV-nin "Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Proqramın budəfəki buraxılışında qaraciyər xəstəlikləri barədə müzakirə aparılıb. Qaraciyər hansı funksiyaları daşıyır? Hepatit B və C necə yayılır? Qaraciyər problemlərinin risk faktorları hansılardır? Ağrıkəsicilərin həddində

29 mart
.

Soyuqdəyməyə dərman olan yemək

Soyuqdəymə və qrip olduqda nə yeməliyik?. mütəxəssislərə istinadən xəbər verir ki, bunların içində ən məşhuru toyuq şorbasıdır. Toyuq şorbası burun axıntısı və boğaz ağrısı üçün ev dərmanı kimi tanınır. Bəs, görəsən toyuq şorbası həqiqətən soyuqdəyməyə yaxşı təsir edir, yoxsa bu bir mifdir?. Burada bi

2 aprel
.

Orucluqdan sonra düzgün qidalanmanın YOLLARI

Ramazan ayında oruc tutanların sağlamlığını qorumaq və düzgün bəslənmək üçün bəzi önəmli tövsiyələr mövcuddur. Bəs orucluqdan sonra düzgün qidalanmaq üçün nələrə fikir vermək lazımdır?. Diyetoloq Leyla Zülfüqarlı Ramazan sonrası bəslənmə zamanı önəmli olan məqamlarla bağlı -a danışıb:. "Ramaza

29 mart
.

Sağlam insanlarda ani ürək durmasının əlamətləri - Nə etməli?

Ani ürək durması hətta görünüşdə tamamilə sağlam olan gənclərdə də baş verə bilər. Tibb ekspertləri bu qorxulu hadisənin erkən əlamətlərini və risk faktorlarını açıqlayıblar. Ani Ürək Durması nədir?. Ani ürək durması, ürəyin qəfil və gözlənilmədən işləməyi dayandırmasıdır. Bu, ürək ritminin pozulmas

6 aprel
.

Stresi artıran altı növ məhsul

Alkoqol, qızardılmış qidalar, kofein, rafinə edilmiş karbohidratlar, şəkər və duzluluq miqdarı yüksək olan məhsullar kortizol kimi stres hormonlarının ifrazını stimullaşdıra bilər. -ın xəbərinə görə, bu barədə ABŞ-dən olan diyetoloq Şelli Bolls "WellnessPulse" nəşrinə verdiyi müsahibədə danışıb

11 aprel