Stresi artıran altı növ məhsul
Alkoqol, qızardılmış qidalar, kofein, rafinə edilmiş karbohidratlar, şəkər və duzluluq miqdarı yüksək olan məhsullar kortizol kimi stres hormonlarının ifrazını stimullaşdıra bilər.
Oxu.Az-ın xəbərinə görə, bu barədə ABŞ-dən olan diyetoloq Şelli Bolls "WellnessPulse" nəşrinə verdiyi müsahibədə danışıb.
Çoxsaylı araşdırmalar göstərir ki, düzgün olmayan qidalanma ilə stres bir-birinə birbaşa təsir göstərə bilər.
Şelli Bollsun sözlərinə görə, rasionda yüksək şəkər miqdarına malik çoxlu bişmiş məmulatların, çörək və sənaye üsulu ilə hazırlanan şirniyyat və içkilərin olması qanda qlükoza səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Qanda şəkər səviyyəsinin qeyri-sabitliyi, bəzi alimlərin fikrincə, qəzəb, narahatlıq və əsəbilik kimi əhvali-ruhiyyə pozuntularına yol aça bilər.
Qlükozanın ilkin yüksəlişindən sonra səviyyənin kəskin şəkildə enməsi enerji çatışmazlığına səbəb olur. Bu da iş qabiliyyətini azaldır, gündəlik vəzifələrin yerinə yetirilməsini çətinləşdirir və nəticədə stres və narahatlığın artmasına gətirib çıxarır.
Diyetoloq onu da əlavə edib ki, qanda şəkər səviyyəsinin dəyişməsinə səbəb olan qidalar eyni zamanda, orqanizmdə iltihab proseslərini də gücləndirə bilər. Hər iki vəziyyət kortizol kimi stres hormonlarının artmasına səbəb olur. Rafinə edilmiş karbohidratlar (ağ çörək, makaron, un məhsulları) və alkoqol iltihab və şəkər dalğalanmalarının əsas səbəbkarları kimi göstərilir.
Orqanizmdə ümumi iltihabi reaksiyalar, həmçinin duzlu, qızardılmış qidaların və kofeinin həddindən artıq istifadəsi zamanı da güclənə bilər. Əvəzində, toyuq və kəsmikdəki yağsız proteinlər, qoz-fındıq və balıqda olan faydalı yağlar, eləcə də liflə zəngin meyvə və tərəvəzlər iltihab əleyhinə təsir göstərərək stresin azaldılmasına kömək edə bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Çox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabrXərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru
Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri
25 noyabrÇörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
4 dekabrCOVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrBöyrəklərə ziyan olan 5 səhər vərdişi
Səhər yuxudan oyanarkən olan bəzi alışqanlığınız böyrək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər su içməmək, sidik kisəsini tutmaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, məşqdən sonra kifayət qədər maye içməmək və səhər yeməyini buraxmağın böyrək funksiyasını pisləşdirdiyin
22 noyabrAllergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır
Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla
24 noyabrBağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabr2 yaşa qədər uşaqlara qətiyyən belə dərmanları vermək olmaz - Xəbərdarlıq
Uşaqlara öskürək siroplarını səbəbsiz yerə vermək təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı pediatr Darya İvanova xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə xüsusilə bəlğəmi duruldan dərmanlar körpələr üçün ciddi risk yaradır. Bu dərmanlar bəlğəmin həcmini artırır və uşaq onu çətinliklə xari
30 noyabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabr