Möcüzəvi Vişnevskiy mazının tarixi – Sağaldır, yoxsa...?

Möcüzəvi Vişnevskiy mazının tarixi – Sağaldır, yoxsa...?Kəskin qoxulu, nənələrin 100 dərdə dərmanı, yara, çibanların qənimi Vişnevskiy məlhəmi deyildiyi qədər universaldırmı və faydalıdırmı?

Vişnevskinin məlhəmi, daha dəqiq desək, "Vişnevskinin balzam linimenti" yağlı bir bazada birləşdirilən üç komponentin birləşməsidir. Bu komponentlər ağcaqayın qatranı, kseroform (vismut tribromofenolat) və gənəgərçək yağıdır.
Ağcaqayın qabığının quru distillə edilməsi ilə əldə edilən bu komponent təsirlənmiş əraziyə qan axını stimullaşdırdığına inanılan antiseptik və qıcıqlandırıcı xüsusiyyətləri ilə tanınır.

Xeroform antiseptik və quruducu kimi fəaliyyət göstərir və gənəgərçək yağı dərini yumşaldır və aktiv maddələrin nüfuzunu asanlaşdırır.

Cərrah Aleksandr Vişnevski tərəfindən yaradılmış bu məlhəm toxumaların bərpası proseslərini sürətləndirmək və infeksiyalarla mübarizə aparmaq məqsədi ilə hazırlanmışdır.

Vişnevski məlhəmi ənənəvi olaraq, geniş spektrli dəri xəstəliklərinin və yaralanmalarının müalicəsində istifadə olunur. Onların arasında: irinli yaralar, furunkullar, karbunkullar, abseslər, yanıqlar, donma və trofik xoralar. Onun hərəkəti, daha yaxşı şəfa verməli və infeksiyaya qarşı mübarizə aparmalı olan təsirlənmiş əraziyə qan axını təmin etmək qabiliyyətinə əsaslanır.

Məlhəmin bəzi tərəfdarları da onun quruducu xüsusiyyətlərə malik olduğunu və irinləri yaralardan təmizləməyə kömək etdiyini iddia edirlər.

Bundan əlavə, Vişnevski məlhəmi infeksiyanın qarşısını almaq və toxumaların bərpasını sürətləndirmək üçün əməliyyatdan sonrakı tikişlərə istifadə olunur. Xalq təbabətində hətta sızanaqları və sızanaqları müalicə etmək üçün istifadə olunur, baxmayaraq ki, bu cür istifadənin effektivliyinə dair heç bir elmi sübut yoxdur.

Vişnevski məlhəminin təhlükəsizliyi və effektivliyi məsələsi həkimlər və elm adamları arasında çoxlu mübahisələrə səbəb olur. Elmi araşdırmalar onun aydın faydalarına dair kifayət qədər sübut təqdim etmir.

Əsas maddələrdən biri qıcıqlandırıcıdır və xüsusilə həssas dərili insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Həmçinin məlhəmdən uzun müddət istifadə dərinin qurumasına, bəzi hallarda isə dermatitə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, fenol törəmələri və polisiklik karbohidrogenlər aşkar edilmişdir. Onlar təbiətdə kanserogendirlər, buna görə də elm adamları məlhəmlə uzunmüddətli müalicə ilə qan və ya dəri xərçənginin inkişaf riski arasında əlaqəni müəyyən etdilər.

Antiseptik xüsusiyyətlərə gəldikdə, tərkibin bir hissəsi olan xeroform güclü antibakterial agent deyil və bəzi bakteriyalar növlərinə qarşı təsirsiz ola bilər. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, vismut tribromofenolatın 3%-li məhlulu ilə hopdurulmuş sarğı heç bir təsir göstərməyib. 15 müxtəlif bakteriya ştamı üzərində aparılan sınaqlar onun tam təsirsizliyini təsdiqlədi.

Vişnevski məlhəminin irinli yaraların müalicəsində effektivliyi sübut olunmamış qalır. Müasir dəlillərə əsaslanan tibb daha təsirli antiseptiklər və antibiotiklərdən, həmçinin lazımi nəmliyi təmin edən və sağalmanı təşviq edən müasir yara sarğılarından istifadə etməyi tövsiyə edir.

Vişnevski adına Cərrahiyyə İnstitutunun professoru Blatunun araşdırmasında, Vişnevski adına Tibb Elmləri İnstitutunun apardığı bir sıra tədqiqatlar göstərdi ki, Vişnevski məlhəmindən istifadə, xüsusilə dərin və yoluxmuş yaralarda, açıq-aşkar antimikrob təsirinin olmaması səbəbindən sağalma prosesini ləngidə bilər.

O, irinli cərrahiyyə şöbəsində 15 min xəstənin tibbi sənədlərini təhlil edərək belə qənaətə gəlib ki, balzam linimentinin effektivliyi aşağıdır.

Onun fikrincə, bu preparatın istifadəsi yaralarda ağrı, şişkinlik və infeksiyaya qarşı mübarizədə səmərəsizdir, hətta bəzi hallarda xəstələrin vəziyyətini pisləşdirir. Onun araşdırmaları göstərdi ki, vəziyyəti pisləşdirən amillərdən biri də köhnəlmiş müalicə vasitələri, o cümlədən Vişnevski məlhəmidir. (medicina.az)


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 879   Tarix: 13 aprel 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular

30 noyabr
.

Öskürəyin təbii üsullarla müalicəsi

Demək olar ki, hər kəs öskürəyin nə qədər narahatedici olduğunu qəbul edir. Sadə bir öskürək belə həftələrlə davam edə, boğaz ağrısına, əzələ gərginliyinə və yuxu pozuntularına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən öskürəyin aradan qaldırılması üçün müxtəlif vasitələrin axtarılması və bu sahədə geniş bir bazarı

15 dekabr
.

Məşhur peyvəndin xərçəng əleyhinə təsiri aşkarlandı

"İnsan papillomavirusuna (HPV) qarşı peyvənd yalnız uşaqlıq boynu xərçəngindən qorumur, həm də ümumilikdə qadın cinsi orqanlarının bu xəstəliyə məruz qalma riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır". xəbər verir ki, bu qənaəti İsveçin Korolinska İnstitutunun tədqiqatçıları açıqlayıblar. Onları

21 dekabr
.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti

7 dekabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Bağırsaq sağlamlığı üçün nə içmək lazımdır? - Yeni araşdırma

Kefir istehlakının mikrobiom balansında dəyişikliklərlə əlaqəli olduğu və bunun həzm, immun və metabolik sistemlərin sağlamlığına müsbət təsir göstərə biləcəyi müəyyən edilib. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə kefirin sağlamlığa təsiri ilə bağlı alimlərin apardığı geniş icmalda qeyd olunur. Araşdırm

19 dekabr
.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər

8 dekabr
.

Bu ərzaqlar mənfi kalorilidir

Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd

2 dekabr