Yüksək təzyiq haqqında 6 MİF: İnanmaq TƏHLÜKƏLİDİR

Yüksək təzyiq haqqında 6 MİF: İnanmaq TƏHLÜKƏLİDİRQan təzyiqi insan sağlamlığının əsas göstəricilərindən biridir, lakin onun ətrafında ciddi zərər verə biləcək bir çox mif var.

Bu yanlış təsəvvürlər tez-tez vaxtında diaqnoza və müalicəyə düzgün yanaşmaya mane olur.

Lent.az xarici mediaya qan təzyiqi ilə bağlı hansı miflərin təhlükəli olduğunu və həqiqətən nələrə diqqət etməli olduğunuzu ətraflı təqdim edir.

Yüksək qan təzyiqi niyə diqqətdən kənarda qalmamalıdır

Bir çox insanlar yüksək təzyiqin kiçik bir problem olduğunu düşünürlər. Bununla belə, reallıqda onu çox vaxt "səssiz qatil" adlandırırlar, çünki o, uzun müddət aşkarlanmadan qala bilər, eyni zamanda orqanizmə düzəlməz ziyan vurur.

Kardioloq Jan Del izah edir ki, uzunmüddətli yüksək qan təzyiqi daxili orqanlara, xüsusən də onun dalğalanmalarına ən həssas olanlara: beyin, ürək, böyrəklər və gözlərə mənfi təsir göstərir. Xroniki hipertoniya infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır və ömrünü qısalda bilər.

İşlənmiş qidalar və qan təzyiqi

Tortlar, şirniyyatlar və sosiskalar kimi çox işlənmiş qidalar əslində qan təzyiqinə mənfi təsir göstərə bilər. Ancaq bütün işlənmiş qidalar ürək üçün zərərli deyil.

Məsələn, konservləşdirilmiş lobya, tofu və yulaf çoxlu miqdarda lif və bitki zülalını ehtiva edir ki, bu da onları ürək-damar sistemi üçün faydalı edir. "Aşağı natrium" (bir porsiyada 140 mq-dan çox olmayan) və ya "natriumsuz" etiketli məhsulları seçmək vacibdir. Natrium səviyyəsini təxminən 40 faiz azaltmaq üçün yeməkdən əvvəl konservləşdirilmiş tərəvəzləri və paxlalıları yaxalamaq tövsiyə olunur.

Yalnız duz qəbulunu azaltmaq mümkündürmü?

Bir çox insanlar yüksək təzyiqin əsas səbəbinin qidada duzun çox olması olduğuna inanırlar. Natrium həqiqətən göstəricilərinizi artıra bilsə də, diqqət yetirilməsi lazım olan yeganə elementdən uzaqdır.

Məsələn, kalium natriumun təsirini kompensasiya etməyə kömək edir və qan damarlarının divarlarını rahatlaşdırmaq qabiliyyətinə görə qan təzyiqini aşağı salır. Buna görə də rasionunuzu kaliumla zəngin olan meyvələr, tərəvəzlər, az yağlı süd məhsulları və balıqlarla zənginləşdirmək sadəcə duzu azaltmaqdan daha təsirli ola bilər.
Dərmanlar nəzarətin yeganə yolu deyil

Bəzi insanlar qan təzyiqi yüksək olduqda, onu yalnız dərman vasitəsi ilə idarə edə biləcəyinə inanırlar. Bununla belə, həyat tərzi dəyişiklikləri də böyük fərq yaradır.

Həkim Karman Meyer deyir ki, DASH pəhrizi qan təzyiqini normallaşdırmaq üçün ən təsirli üsullardan biridir. Bu, natrium və doymuş yağların məhdudlaşdırılmasını, həmçinin pəhrizin kalium, kalsium və liflə zənginləşdirilməsini nəzərdə tutur. DASH pəhrizinin əsas qidaları meyvələr, tərəvəzlər, tam taxıllar, az yağlı süd məhsulları və paxlalılardır.

İrsiyyətin qan təzyiqinə təsiri

Bəzi insanlar səhvən belə hesab edirlər ki, əgər ailə üzvlərinin təzyiqi ilə bağlı problemlər varsa, şübhəsiz ki, onlarda da hipertoniya yaranacaq. Əslində həyat tərzi və vərdişlər daha vacibdir.

Siqaret çəkmək, qeyri-sağlam qidalanma, stress və fiziki fəaliyyətin olmaması qan təzyiqinə genetik meyldən daha çox təsir edir.

Bədən kütləsi indeksi və hipertoniya riski

Normal bir bədən kütləsi indeksinin qan təzyiqi problemlərinin olmamasını təmin etdiyinə dair ümumi bir inancdır. Amma praktikada bədən kütləsi indeksinin əzələ və yağ kütləsinin nisbətini, bədəndə yağların paylanmasını, yaş və genetik xüsusiyyətləri nəzərə almır.

Sağlam çəki ürək-damar sağlamlığına təsir edən bir çox amillərdən yalnız biridir, dietoloq Maşa Devis deyir. Odur ki, normal çəkiyə sahib olsanız belə, təzyiqinizi izləməlisiniz.

Normal qan təzyiqi göstəriciləri

Normal hesab edilən normalar bunlardır:

• Optimal: sistolik təzyiq – 120 millimetr civə sutunana qədər, diastolik – 80 millimetr civə sütununa qədər.

• Normal: yuxarı təzyiq – 120 129 millimetr civə sütunu arasında.

• Normal yüksək təzyiq: sistolik - 130-139 millimetr civə sütunu, diastolik - 85-89 millimetr civə sütunu.

Yüksək qan təzyiqi üçün risk faktorları:

• 65 yaşdan yuxarı yaş

• Siqaret və spirtli içkilər

• Oturaq həyat tərzi

• Artıq çəki

Qan təzyiqinin müntəzəm monitorinqi və həyat tərzinə diqqət yetirilməsi hipertoniya riskini azaltmağın və ciddi fəsadların qarşısını almağın ən yaxşı yoludur.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 557   Tarix: 13 aprel 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət

Siz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər. Alimlərin yeni araşdırması buna aydınlıq gətirib. Saqqız haqqında nə məlum olub?. Yaxınlarda dərc olunan tədqiqat elm dünyasında əsl rezonans doğurub və bi

19 aprel
.

Darçınlı çay: Onu rasionunuza daxil etməyin 7 SƏBƏBİ

Darçınlı çay – sadə, amma sağlamlığa xeyirli bir ləzzətdir. Darçın təkcə ətirli bir ədviyyat deyil, həm də qədim xalq təbabətində istifadə olunan vasitələrdən biridir. Müasir tədqiqatlar göstərir ki, darçın əsasında hazırlanan çay sağlamlıq üçün əhəmiyyətli faydalar verə bilər, baxmayaraq ki, bəzi təsirləri

7 aprel
.

Saçı tökülən qadınlar mütləq OXUSUN

Balıqdan imtina qadınlarda saç tökülməsinə səbəb ola bilər. Bəzi qadınlar saçlarının qalınlığını və həcmini bərpa etmək üçün kosmetik prosedurlara çox pul xərcləməyə məcbur olurlar: maskalar, mezo, plazma və s. Dermatoveneroloq, trixoloq və tibb elmləri doktoru İrina Kondraxinanın saç tökülməsinə səbə

19 aprel
.

Hər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"

Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub. xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə, həzm sistemində bir sıra problemlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər bildirirlə

18 aprel
.

Yazın ilk meyvəsi çiyələyin faydaları

Yaz aylarının ən ləzzətli meyvələrindən biri olan çiyələk sağlamlıq üçün çox faydalıdır. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, A, B və C vitaminləri ilə zəngin olan çiyələk orqanizm tərəfindən asanlıqla həzm olunur. Digər meyvələr kimi vitaminlər, minerallar, lif və antioksidant xüsusiyyətlərə mali

3 aprel
.

Banan yeməyin "ən zərərli" vaxtı AÇIQLANDI

Banan ən əlçatan və faydalı meyvələrdən biri hesab olunur - bu təsadüfi deyil. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, o, kalium, maqnezium, lif və mürəkkəb karbohidratlarla zəngindir. Lakin bu qədər ideal görünən məhsul belə, düzgün olmayan zamanda və formada qəbul edildikdə zərərli ola bilər. Dietoloqla

9 aprel
.

Gündüz yuxulu olmağın səbəbi nədir?

"Revmatoloji xəstəliklər gündüz yuxululuğuna səbəb ola bilər". Ölkə.az "İzvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Maksim Alekseyev deyib:. "Hər nə qədər bu fikir çox təkrarlansa da, bizə müəyyən bir rejim lazımdır. Bədənimiz nizamlı həyat tərzini sevir. Məsələn

7 aprel
.

Stresi artıran altı növ məhsul

Alkoqol, qızardılmış qidalar, kofein, rafinə edilmiş karbohidratlar, şəkər və duzluluq miqdarı yüksək olan məhsullar kortizol kimi stres hormonlarının ifrazını stimullaşdıra bilər. -ın xəbərinə görə, bu barədə ABŞ-dən olan diyetoloq Şelli Bolls "WellnessPulse" nəşrinə verdiyi müsahibədə danışıb

11 aprel
.

Qida asılılığı təhlükəli nəticələrə səbəb ola bilər

Qida asılılığı, fərdin nəzarətdən çıxaraq emosional təsirlərlə həddindən artıq yemək istəyi yaşaması kimi xarakterizə olunur. Diyetoloq Şevval Işıklı bu halın həm fiziki, həm də psixoloji baxımdan ciddi nəticələrə yol aça biləcəyini bildirib və peşəkar müdaxilənin vacibliyinə diqqət çəkib. Aclıq deyil

20 aprel