Hər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"
Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub.
Milli.Az xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə, həzm sistemində bir sıra problemlərə yol aça bilər.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, mürəbbənin ifrat istifadəsi mədə turşusunun artmasına, qastrit və reflü kimi narahatedici halların yaranmasına səbəb ola bilər. Eyni zamanda, bu cür şəkərli qidalar mədənin bakterial balansını pozur, bağırsaqlarda faydalı mikrofloranın azalmasına və pis bakteriyaların çoxalmasına şərait yaradır.
Qaraciyər baxımından isə, mürəbbənin tərkibindəki yüksək fruktoza qısa zamanda piyə çevrilərək bu orqanda yağlanmanı sürətləndirə bilər. Bu da qeyri-alkoqollu yağlı qaraciyər xəstəliyinə (NAFLD) yol aça bilər. Uzun müddət davam edən bu proses isə insulin müqavimətinin artmasına və 2-ci tip şəkərli diabet riskinin yüksəlməsinə gətirib çıxarır.
Mürəbbənin gündəlik və nəzarətsiz istifadəsi həm də həzm prosesini ləngidə bilər. Mədə boşalmasının gecikməsi nəticəsində qaz, şişkinlik və narahatlıq halları müşahidə edilə bilər.
Bu səbəbdən səhər süfrələrinin ayrılmaz hissəsi sayılan mürəbbənin miqdarına xüsusi diqqət yetirilməli, sağlam və balanslı qidalanma vərdişi prioritet sayılmalıdır. Təbii və az şəkərli alternativlərə üstünlük vermək isə həm mədə, həm də qaraciyər sağlamlığı üçün daha faydalıdır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Qaralma üçün ən uyğun saatlar
"Ultrabənövşəyi şüalar almaq və qaralma üçün ideal vaxt səhər saat 11:00-dan əvvəl və axşama yaxın saat 16:00-dan sonradır". xəbər verir ki, bunu -ya rusiyalı həkim Yelena Fyodorova deyib. Onun sözlərinə görə, bu dövrlərdə ultrabənövşəyi indeks ən təhlükəsizdir:. "Günəşin ilk növbədə gözlə
4 mayYeməkdən dərhal sonra yarım stəkan için - Dəyişimə inanmayacaqsınız
Yeməkdən sonra yaranan şişkinlik, qaz və mədə yanması bir çox insanın üzləşdiyi narahatlıqlardandır. Bu problemlər əsasən həzm sistemindəki pozuntular və düzgün qidalanmama vərdişlərindən qaynaqlanır. Bəs şişkinlikdən necə qurtulmaq olar? . sizə şişkinliklə mübarizənin təbii reseptini təqdim edir:. Yeməkdə
18 mayHər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVAB
Yumurtalar çoxlu qida maddələri ilə zəngindir. Ən dəyərli maddələrdən biri isə yumurtanın sarısında olan xolin sayılır. Səhər yeməyi çox zaman yumurta ilə başlayır - onu omlet kimi çalmaq, sobada bişirmək və ya bərk qaynatmaq fərq etməz. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, gündə azı bir yumurt
16 mayLimon göründüyü qədər sağlıqlı deyilmiş: Əgər sizdə bu simptomlar varsa...
Sağlamlığımız üçün əvəzolunmaz sayılan limon bəzi hallarda ciddi problemlər yarada bilər. C vitamini mənbəyi kimi tanınan bu məhsul hətta allergik xəstəliklərə yol açır. Mütəxəssislər limonun mədə turşusunu artıra, yanma və ya həzmsizlik kimi şikayətlərə səbəb ola biləcəyini qeyd edirlər. Mədə problem
18 mayGözümüzün altı niyə qaralır? - Nə etməli?
Göz altında qaralar yuxusuzluqdan genetik faktorlara qədər bir çox səbəbə görə yarana bilər. xəbər verir ki, üzdəki yorğunluq və stressin ən bariz əlaməti halına gələn göz altındakı qaralar həm estetik narahatlıq yaradır, həm də bəzi əsas sağlamlıq problemlərinin əlaməti ola bilər. Səbəbləri. Geneti
28 aprelSağlam yaşlanmağa gedən yol dörd növ məşqdən keçir
"Sağlam qocalmaq üçün dörd növ fiziki aktivliyi birləşdirmək lazımdır: aerobika, güc məşqləri, balans məşqləri və dartınma hərəkətləri". xəbər verir ki, bunu -ya tibb elmləri doktoru Kirill Proşayev deyib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, yalnız fiziki aktivliyə kompleks yanaşma qocalıqda sağlamlığ
4 mayYaddaşı və diqqəti necə gücləndirmək olar? - Effektiv üsul
Müasir dünyada informasiya bolluğu adi hala çevrilib və bu şəraitdə diqqəti cəmləmək və vacib məlumatları yadda saxlamaq əsl superqabiliyyətə çevrilib. RBC-yə istinadən yaddaşı və konsentrasiyanı yaxşılaşdırmaq üçün elmi cəhətdən sübut olunmuş bir metodu təqdim edir:. Elmlə nə məlum olub?. Harvard Tib
1 mayGündə bir stəkan kefir - orqanizminiz necə reaksiya verəcək?
Kefirdə asanlıqla mənimsənilən zülallar, kalsium, B vitaminləri, maqnezium və orqanizmin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan fermentlər mövcuddur. Kefir yalnız bir süd məhsulu deyil, həm də sağlamlığa müsbət təsir göstərən həqiqi funksional məhsuldur. Bu içki qədim dövrlərdən bəri insanlara məlumdur v
14 may