Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət
Siz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər.
Alimlərin yeni araşdırması buna aydınlıq gətirib.
Saqqız haqqında nə məlum olub?
Yaxınlarda dərc olunan tədqiqat elm dünyasında əsl rezonans doğurub və bir çox insanı bu "zərərsiz" vərdişin sağlamlıq riskləri barədə düşünməyə vadar edib. Amerikalı alimlərin rəhbərlik etdiyi tədqiqat qrupu ilk dəfə olaraq müxtəlif saqqız növlərinin çeynənməsi zamanı buraxılan mikroplastiklərin miqdarını ölçüb. Onlar 10 məşhur saqqız markasını analiz ediblər - 5-i sintetik əsaslı, 5-i isə "təbii" kimi təqdim olunanlar. Pilot eksperimentdə könüllülər 2-dən 20 dəqiqəyə qədər fərqli müddətlərdə bu saqqızları çeynəyiblər - adi istifadəni imitasiya edərək.
Nəticələr necə əldə olunub?
Eksperiment zamanı iştirakçıların ağız suyundan nümunələr götürülüb. Nümunələr müasir analiz metodları ilə öyrənilib, o cümlədən:
FTIR infraqırmızı spektroskopiya
Smartfon vasitəsilə mikroplastiklərin sayılması üçün xüsusi üsul
Bu innovativ yanaşma sayəsində tədqiqatçılar təkcə mikroplastiklərin mövcudluğunu deyil, həm də onların miqdarını və tərkibini dəqiq müəyyən edə biliblər.
Təəccübləndirici nəticələr
Hər 1 qram saqqızdan təxminən 637 milyon mikroplastik hissəcik ifraz olunur!
Bu hissəciklərin 94 faizi ilk 8 dəqiqə ərzində çıxır
Bu o deməkdir ki, bir neçə dəqiqə ərzində yüz milyonlarla mikroskopik plastik hissəciyi uda bilərsiniz
Daha maraqlısı odur ki, "təbii" saqqızlar və sintetik olanlar arasında ciddi fərq aşkarlanmayıb (statistik əhəmiyyət yoxdur, P> 0.8). Analiz zamanı aşkarlanan plastiklər arasında ən çox polietilen və polipropilen daxil olan poliolefinlər rast gəlinib - bu maddələr plastik qablaşdırmalarda geniş istifadə olunur.
Mikroplastiklərin təhlükəsi nədədir?
Tədqiqatçılar bildirirlər ki, müasir dünyada biz hava, su, torpaq və qida vasitəsilə daim mikroplastiklərə məruz qalırıq. Bu araşdırmanın məqsədi saqqızın daha bir potensial mikroplastik mənbəyi olduğunu sübut etmək idi. Alınan göstəricilər "plastik yükümüzü" anlamaq üçün mühüm addımdır.
Əlavə risk - ksilitol
Alimlər, həmçinin şəkər əvəzedicisi kimi istifadə olunan ksilitolun bəzi insanlarda qıcıqlanmış bağırsaq sindromu və köp kimi mədə-bağırsaq narahatlıqlarını gücləndirə biləcəyini də qeyd ediblər.
Nəticə
Saqqız yalnız ağız qoxusunu gizlədən və ya dişləri məşğul edən bir vasitə deyil - o, həm də mikroplastiklərlə dolu, sağlamlıq üçün potensial təhlükəli bir məhsula çevrilə bilər. Hələ ki bu sahədə uzunmüddətli insan araşdırmaları azdır, lakin nəticələr artıq ehtiyatlı olmağa əsas verir. /Lent.az
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda Paylaş
Qaralma üçün ən uyğun saatlar
"Ultrabənövşəyi şüalar almaq və qaralma üçün ideal vaxt səhər saat 11:00-dan əvvəl və axşama yaxın saat 16:00-dan sonradır". xəbər verir ki, bunu -ya rusiyalı həkim Yelena Fyodorova deyib. Onun sözlərinə görə, bu dövrlərdə ultrabənövşəyi indeks ən təhlükəsizdir:. "Günəşin ilk növbədə gözlə
4 mayAlça kimlərə olmaz?
Yazın gəlişi ilə təbiət canlanır, ağaclar bar verir, piştaxtalar isə rəngarəng meyvələrlə dolur. Hər fəsilin öz neməti olsa da, yaz aylarında çoxlarının səbirsizliklə gözlədiyi meyvələrdən biri alçadır. May ayı başlayar-başlamaz bazar və marketlərdə alçaya böyük maraq müşahidə olunur. Küçədə, evdə, ofisd
10 mayGözlərinizdəki bu problem ağlınızı itirdiyinizin göstəricisi ola bilər
Göz sağlamlığındakı bəzi problemlər qocalığın göstəricisi ola bilər. Ölkə.Az "Daily mail"ə istinadla xəbər verir ki, bu barədə Yeni Zelandiyanın Otaqo Universiteti ortalama yaşı 45 olan 900 nəfər üzərində 45 illik araşdırma aparıb. Tədqiqat bulanıq görmə və görmə ləkələri kimi simptomları
19 mayAğciyər xərçənginin gizli əlaməti - Barmaq uclarına diqqət yetirin
Ağciyər xərçənginin erkən əlamətlərindən biri barmaq uclarında müşahidə edilə bilən dəyişiklikdir. Xüsusilə bu, dırnaqların və onların ətrafındakı dərinin vəziyyəti ilə bağlıdır. Əgər dırnaq lövhəsinin ətrafındakı dəri parıldamağa başlayıbsa, qızarıbsa, bu, narahatedici əlamət ola bilər. Bundan əlavə
18 mayHansını seçmək daha faydalıdır? Cəfəri yoxsa şüyüd?
Cəfəri və şüyüd mətbəximizin ayrılmaz hissəsidir – yeməklərə həm dad, həm də fayda qatır. Amma bu məşhur göyərtilərdən hansı sağlamlıq baxımından daha üstündür? Cavab sizi təəccübləndirə bilər, çünki hər şey o qədər də birmənalı deyil. hansının sizə faydalı olduğunu təqdim edir:. Cəfəri – vitamin v
11 mayUşaqların yüksək səslə xoruldamağı sağlamlığa ZƏRƏRLİDİR?
Mütəxəssislər bildirirlər ki, uşaqlarda xoruldama, xüsusilə də güclü və davamlı olduqda sağlamlıq, davranış və həyat keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Son araşdırmalar göstərib ki, hətta yüngül dərəcəli xoruldama belə təhlükəli nəticələrə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, ABŞ-nin Boston şəhərind
2 mayLimon göründüyü qədər sağlıqlı deyilmiş: Əgər sizdə bu simptomlar varsa...
Sağlamlığımız üçün əvəzolunmaz sayılan limon bəzi hallarda ciddi problemlər yarada bilər. C vitamini mənbəyi kimi tanınan bu məhsul hətta allergik xəstəliklərə yol açır. Mütəxəssislər limonun mədə turşusunu artıra, yanma və ya həzmsizlik kimi şikayətlərə səbəb ola biləcəyini qeyd edirlər. Mədə problem
18 mayBuna görə balqabaq yeməyiniz vacibdir
Payızda ən bol olan tərəvəzlərdən biri də balqabaqdır. Həm yeməklərdə, həm də şirniyyat kimi istifadə edilən balqabağın orqanizmə xeyrini saymaqla bitmir. Axşam.az xəbər verir ki, ABŞ-da mütəxəssislər tərəvəzlə bağlı yeni araşdırma aparıb. Vitamin, mineral və antioksidant mənbəyi olan balqabağın faydalar
17 may