Səhər yeyilən bu qidalar beyni palçıqlaşdırır
Tez hazırlandığı üçün səhər yeməyi zamanı üstünlük verilən qarğıdalı yarması sağlamlıq üçün çox zərərlidir.
Ölkə.Az xarici KİV-ə istindala xəbər verir ki, mütəxəssislərin araşdırmasına görə, səhərlər yarma yemək beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərərək əhvalınızı korlaya bilər.
Psixiatr Daniel G. Amenin fikrincə, səhərlər yeyə biləcəyiniz bəzi qidalar sizi oluğunuzdan daha yorğun və depressiv hala sala bilər. O, insanların səhərlər üstünlük verdiyi və sağlamlığı təhdid edən qidaları aşağıdakı kimi sadalayıb:
Şəkərli səhər yarmaları
Şəkərli və duzlu xəmir yeməkləri
Zərərli yağla hazırlanmış səhər yeməkləri
Dadlandırılmış (şirinləşdirilmiş) içkilər
Təkrar emal edilmiş ət məhsulları
Emal edilmiş un məmulatları (süni rənglər,dadlandırıcı, müxtəlif kimyəvi əlavələrdən ibarət məhsul)
Yüksək glisemik indeksli qidalar
Doktor Amen bu qidaların qan şəkərini sürətlə yüksəltdiyini deyərək sözlərinə belə davam edib:
"Sonra mədəaltı vəziniz bunu hiss edir və 45 dəqiqədən sonra belə demək mümkünsə, beyniniz palçıqlaşır. Araşdırmalar göstəriri ki, bu qidalar depressiya riskini artırır".
Qeyd edək ki, bu araşdırma zamanı tədqiqatçılar heç bir psixi sağlamlıq pozğunluğu (depressiya daxil olmaqla) və ya narkotik asılılığı olmayan təxminən 70 min qadının məlumatlarını təhlil edib.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrAlimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar
Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə
16 noyabrQocalmanı sürətləndirən üç gündəlik vərdiş
Qocalmanı hissolunmaz şəkildə sürətləndirən üç gündəlik vərdiş açıqlanıb. bildirir ki, bu barədə "LEVITA" beynəlxalq balet və dartınma studiyaları şəbəkəsinin həmtəsisçisi və məşqçi Kseniya Qufranova " nəşrinə müsahibəsində danışıb. Qufranovanın sözlərinə görə, qocalmanın əsas amili otura
30 noyabr"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar
Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı
22 noyabrXərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır. Siqaret
28 noyabrBeynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul
Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa
17 noyabrBağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabrSirkənin faydaları: Qan şəkərini azaldır, xolesterolu tənzimləyir
Qida jurnalında dərc olunan yeni elmi icmal sirkənin müxtəlif faydalarını bir daha ortaya qoyub. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, araşdırmaya görə, sirkə xüsusilə qan şəkərinin idarə olunmasına təsir edir. Sirkənin həm sağlam şəxslərdə, həm də diabet xəstələrində yemək sonrası qəbulu qan şəkərin
17 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabr