Niyə ac yatmaq olmaz? - Cavab sizi TƏƏCCÜBLƏNDİRƏCƏK
Bəzi insanlar düşünür ki, yatmazdan əvvəl aclıq çəkmək arıqlamağa kömək edir.
Sonxeber.az Lent.az-a istinadla xəbər verir ki, amma əslində, gecə aclığı bir sıra sağlamlıq problemlərinə – yuxu pozğunluğundan tutmuş maddələr mübadiləsinin zəifləməsinə qədər – səbəb ola bilər.
Niyə ac yatmaq olmaz?
Mütəxəssisin sözlərinə görə, əgər yatmazdan əvvəl aclıq hiss edirsinizsə, bu, gün ərzində çox yorulduğunuzun və bədəninizin bərpa üçün lazım olan qida maddələrini kifayət qədər almadığınızın göstəricisi ola bilər.
Aclığı görməzlikdən gəlib yatmaq – düzgün strategiya deyil. Çünki yuxu zamanı orqanizmin özünü bərpa etməsi üçün kifayət qədər zülal, yağ, karbohidrat, vitamin və mineral maddələrə ehtiyacı var.
Ona görə də rasionunuza diqqət etmək çox vacibdir. Əgər "yatmazdan əvvəlki aclıq" sadəcə bir dəfəlik haldırsa – gedin və bir şey yeyin. Ən yaxşısı, tam bir yemək yeməkdir (zülal, yağ, karbohidrat balansı ilə). Əgər buna imkan yoxdursa – heç olmasa mürəkkəb karbohidratlar və tərəvəzlər yeyin. Əgər aclıq hissi çox güclü deyilsə və gün ərzində normal qidalandığınızı bilirsinizsə – bir banan və ya manqo da kifayət edə bilər.
Alma və ya armud – yaxşı seçim deyil, çünki bu meyvələr sizi çox güman ki, doydurmayacaq və siz yenə də aclıq hissi ilə yata bilməyəcəksiniz.
Aclığın yuxuya təsiri
Aclıq hissi yuxuya getməyə mane ola və ya gecə yarısı oyatmağa səbəb ola bilər. Bədən enerji çatışmazlığı hiss etdikdə kortizol (stress hormonu) səviyyəsini artırır ki, bu da yuxunun keyfiyyətini pisləşdirir.
Üstəlik, əgər orqanizm gecə saatlarında mütəmadi olaraq lazımi qida maddələrini almasa, bu, maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərə bilər – yəni bədən enerjiyə qənaət etməyə başlayır və yağ yandırma prosesi yavaşlayır. Hətta yuxu zamanı bədən zülal çatışmazlığı səbəbindən enerji üçün əzələ toxumasını parçalamağa başlaya bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Ağciyər xəstəlikləri xərçəngə səbəb olur? - Pulmonoloq açıqladı
"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Budəfəki buraxılışda pulmonoloq Şəhriyar Məhərrəmovla ağciyər xəstəlikləri və onların qarşısının alınması yolları müzakirə olunub. Ağciyər xəstəliklərindən necə qorunmaq olar? COVID-19 ağciyər xərçənginə səbəb ola bilərmi? Xroniki öskürək ağciyə
22 noyabrAlimlər aspirinin hamilələr üçün faydasını tapıblar
Aşağı dozada aspirin qəbulu hamiləlikdə preeklampsiyanın (hamiləliyin 20-ci həftəsindən sonra inkişaf edən, arterial təzyiqin yüksəlməsi və sidikdə zülalın görünməsi ilə xarakterizə olunan hamiləlik ağırlaşması - red.) qarşısını almağa kömək edə bilər. bu barədə "NBC News" telekanalına istinadə
16 noyabrQocalmanı sürətləndirən üç gündəlik vərdiş
Qocalmanı hissolunmaz şəkildə sürətləndirən üç gündəlik vərdiş açıqlanıb. bildirir ki, bu barədə "LEVITA" beynəlxalq balet və dartınma studiyaları şəbəkəsinin həmtəsisçisi və məşqçi Kseniya Qufranova " nəşrinə müsahibəsində danışıb. Qufranovanın sözlərinə görə, qocalmanın əsas amili otura
30 noyabr"Covid-19"dan sonra ən yoluxucu virus - Məktəbləri bağladılar
Şimal yarımkürəsində sürətlə yayılan H3N2 virusu artıq Yaponiya və Avstraliyada genişmiqyaslı epidemiyalara səbəb olub. Böyük Britaniyada qrip mövsümü gözlənildiyindən daha tez başlayıb. Yay ayları ərzində bir neçə mutasiyaya uğraması nəticəsində virusun yeni variantı mövcud peyvəndlərə qarşı daha davamlıdı
22 noyabrXərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır. Siqaret
28 noyabrBeynin qocalmasını ləngidən qeyri-adi üç məhsul
Alimlər müəyyən ediblər ki, yaşıl çay, qoz və mankay adlı su bitkisindən ibarət gözlənilməz bir trionun qəbulu beynin gəncliyini qorumağa kömək edə bilər. xəbət verir ki, mankay dünyanın ən kiçik yarpaqlı tərəvəzidir (təxminən 0,5 mm ölçüdə), kök və gövdəsi yoxdur və su hövzələrinin səthində inkişa
17 noyabrBağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabrSirkənin faydaları: Qan şəkərini azaldır, xolesterolu tənzimləyir
Qida jurnalında dərc olunan yeni elmi icmal sirkənin müxtəlif faydalarını bir daha ortaya qoyub. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, araşdırmaya görə, sirkə xüsusilə qan şəkərinin idarə olunmasına təsir edir. Sirkənin həm sağlam şəxslərdə, həm də diabet xəstələrində yemək sonrası qəbulu qan şəkərin
17 noyabrGündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası və aterosklerozu olan şəxslər üçün təhlükəlidir, çünki onların ürək-damar sistemin
23 noyabr