Çiyələyin çürüməsinin qarşısını necə almaq olar? parça kifayət edir
Çiyələk mövsümündə piştaxtalar adeta rəng cümbüşünə çevrilir; lakin bu ləzzətli meyvə təravətini qorumaqda çox həssasdır. Aldıqdan bir neçə gün sonra yumşalmağa, qaralmağa və hətta kiflənməyə başlayan çiyələklər çox zaman tullantıya çevrilir. Halbuki sadə, lakin təsirli bir neçə üsulla çiyələklərin raf ömrünü uzatmaq mümkündür. Üstəlik bunun üçün sizə sadəcə mətbəxinizdə olan bir neçə təbii məhsul kifayətdir. Bəs çiyələkləri uzun müddət təzə saxlamağın sirləri nələrdir?
Lent.az bu üsulları sizə təqdim edir:
Sirkə ilə yumaq üsulu
Çiyələkləri birbaşa kran suyu ilə yumaq, bakteriya və kif sporlarını tam olaraq təmizləmir. Bunun yerinə təbii bir həll olan sirkəli-su qarışığını sınayın. 1 hissə ağ sirkə ilə 3 hissə suyu qarışdırın. Çiyələkləri bu qarışımda 3-5 dəqiqə saxlayın, sonra yaxşıca durulayıb kağız dəsmalla qurudun. Bu üsul çiyələyin səthindəki mikroorqanizmləri yox edərək tez xarab olmasının qarşısını alır.
1 parça kağız dəsmal
Çiyələkləri saxlayarkən ən böyük düşmən nəmdir. Artıq nəmlik kifin yaranmasını sürətləndirir. Buna görə saxladığınız qabın altına bir qat kağız dəsmal yayın, çiyələkləri zədələnməyəcək şəkildə tək qat olaraq yerləşdirin. Üstlərinə yenidən kağız dəsmal qoyaraq qat şəklində düzə bilərsiniz. Qabın qapağını bağlayın və soyuducuya qoyun. Bu üsulla çiyələklər 5-7 günə qədər təzə qala bilər.
Saplarını qopartmayın
Çiyələkləri yuduqdan sonra dərhal saplarını qoparmaq geniş yayılmış bir səhvdir. Saplar, meyvənin içindəki nəmin xaricə çıxmasına kömək edir. Buna görə də çiyələkləri yeyənə qədər sapları ilə birlikdə saxlamaq, onların təravətini qoruyur. Çiyələkləri birbaşa soyuducunun ən soyuq bölməsinə qoymaq əvəzinə, nəmin az olduğu tərəvəz gözündə saxlamaq daha uyğundur. Həmçinin çiyələkləri yuyulmamış və quru şəkildə saxlamaq, xarab olmanı gecikdirir. Yeyəcəyiniz zaman yumaq ən doğru üsuldur.
Şəffaf şüşə qabda saxlayın
Hava keçirməyən şüşə qabda, çiyələkləri yuyulmadan birbaşa saxlamaq da faydalı üsullardandır. Qapağını möhkəm bağlayın və soyuducunun tərəvəz hissəsinə yerləşdirin. Bu üsul xüsusilə qısa müddətli təravət üçün olduqca təsirlidir. Çiyələyin ömrünü uzatmaq üçün sizə lazım olan yalnız bir neçə təbii məhsul və düzgün saxlama üsuludur. Kimyəvi maddələrə ehtiyac duymadan, təbiətin təqdim etdiyi bu kiçik ipucları ilə meyvələrinizi israf etmədən istifadə edə bilər, dadlarını uzun müddət ilk günkü kimi qoruyub saxlaya bilərsiniz.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş











Azərbaycanda bu tarixdə 12 DƏRƏCƏ ŞAXTA OLACAQ - XƏBƏRDARLIQ
Zərgər gətirilən bir çanta qızılı qəbul etmədi: "Bu günaha girə bilmərəm"
Pensiyalar bu tarixdə tam ödəniləcək
Bu universitet tələbələrə fərqli təqaüdlər təsis edib: 150, 250 manat
Meyxanaçı Kərim vəfat etdi
Yumurtanın qiyməti ilə bağlı vəziyyət dəyişəcək - BU TARİXDƏN
Direktoru divara itələyən müəllimlə bağlı - Rəsmi açıqlama+Video
Ömrü Sultani ilə məsələdə adı hallanan hospitaldan cavab: "Bizdə nə müalicə alıb, nə də ölüb" - YENİLƏNİB
Kərim harda dəfn olunacaq? (AÇIQLAMA)
Məşhur müğənni KOMAYA DÜŞDÜ - FOTO
Röya Ayxan və Elçin Cəfərovdan yeni duet - "Can" klipi çəkildi
Mətanət İsgəndərlinin keçmiş gəlini qəbir daşlarının hasarına zərər yetirdi - VİDEO
Vəzifəli şəxs qəzada HƏLAK OLDU
Ağzını, əlini və ayaqlarını "skoç"la bağladı - Qusarda dəhşətli qətlin TƏFƏRRÜATLARI - VİDEO