Tez-tez boranı yeməyin orqanizmə 5 FAYDASI
Boranı yalnız payızın simvolu deyil, həm də sağlamlıq üçün əsl fayda mənbəyidir. Bu tərəvəzi hər gün yemək immuniteti gücləndirə, ürəyi qorumağa və hətta yuxunu yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Lent.az boranının 5 faydasını təqdim edir:
Gözlər üçün faydalıdır
Orqanizm boranıdakı beta-karotini A vitamininə çevirir. A vitamini antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınır.
Bu qida maddəsi hüceyrələri zədələnmədən qoruyur və yaşla əlaqəli göz xəstəliklərinin makula degenerasiyası və katarakta riskini azaltmağa kömək edə bilər.
İmmunitetin dəstəklənməsi
Boranıdakı beta-karotin immun sistemini və digər vacib funksiyaları dəstəkləyən güclü qida maddəsidir. Boranıda olan A, C və E vitaminləri bağırsaq selikli qişasını qorumağa kömək edə bilər, bu da öz növbəsində mikrobların və infeksiyaların qarşısını almağa imkan verir. Kifayət qədər lif qəbul etmək bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir edir və immun sistemini gücləndirir.
Ürək sağlamlığı
Boranı kalium, kalsium və maqneziumla zəngindir. Bu minerallar qan təzyiqini tənzimləməyə və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Bu qida maddələri həmçinin qanda şəkərin səviyyəsini normada saxlamağa və yüksək təzyiqin qarşısını almağa yönəlib. Boranı yemək ürək xəstəlikləri, ürək çatışmazlığı, insult və digər problemlərin riskini azalda bilər.
Həzm prosesinin yaxşılaşması
Həzm sistemi üçün lif çox vacibdir bağırsağın normal işləməsi və faydalı bakteriyaların balansını qorumaq üçün. Bir stəkan konservləşdirilmiş boranı gündəlik lif normasının təxminən üçdə birini təmin edir. Boranının qabığında olan maddələr də bağırsaqda faydalı bakteriyaları dəstəkləyə bilər.
Dərinin vəziyyəti yaxşılaşır
Boranıdakı C, E və A vitaminləri dəri sağlamlığı üçün vacibdir. A vitamini dərini günəşin zədələyici təsirindən qoruya və onun teksturasını yaxşılaşdıra bilər. C və E vitaminləri isə dəriyə qulluq vasitələrində antioksidant təsirləri ilə tanınır.
Kimlərə boranı yemək olmaz?
Əksər sağlam böyüklər boranını təhlükəsiz şəkildə yeyə bilər. Lakin ilk dəfə sınayırsınızsa, aşağıdakıları nəzərə almaq lazımdır: Allergik reaksiya: qida allergiyası olan insanlar boranı yedikdən sonra mədə-bağırsaq narahatlıqları və ya səpki ilə qarşılaşa bilərlər.
Həzm: boranıda lif çox olduğu üçün bəzi insanlarda qarında köp yarada bilər.
Dərmanlarla qarşılıqlı təsir: boranıdakı bəzi qida maddələri dərmanların orqanizmdə sorulmasına və ya xaric olunmasına təsir göstərə bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 450 Tarix: 28 sentyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrDəri xərçəngindən qorunmağın sadə üsulu AÇIQLANDI
ABŞ-nin Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirən mexanizmi necə işə sala biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Communications" (NatCom) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, uzunmüddətl
16 noyabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabrÇox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər
Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq, dosent Marina Gureyeva deyib. Onun sözlərinə görə kəpəyin ən geni
30 noyabrTəzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29 noyabrKompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30 noyabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabrXərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır. Siqaret
28 noyabr