İllərdir zərərli olduğu deyilirdi, həkim təkzib etdi - Ziyansızdır
Yeməyi içki ilə içməyin zərərli olduğu fikri mifdir.
Milli.Az xəbər verir ki, rusiyalı endokrinoloq və dietoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva açıqlamasında bunun sadəcə mif olduğunu bildirib.
"Yeməyi su, çay və ya kofe ilə içməyin mədə üçün zərərli olduğu barədə geniş yayılan fikir elmi əsaslara söykənmir".
"İddia olunur ki, içki yeməklə birlikdə qəbul edildikdə mədədəki duz turşusunu "seyrəldir" və həzmi pozur. Amma bu doğru deyil. Mədə turşusu həmişə həzmin tələbinə uyğun miqdarda ifraz olunur.
"Əgər içki ilə qidanı içsək, mədə sadəcə bir az daha çox turşu istehsal edəcək, bu da həzmi pozmayacaq. Əksinə, qidanın daha yaxşı qarışmasına və asanlıqla həzm olunmasına kömək edəcək," - deyə Mixaleva izah edib.
İkinci yanlış inanc isə budur ki, guya yeməyi içki ilə içmək mədəni genişləndirir. Dietoloqun sözlərinə görə, bu da mümkün deyil: "Suyu içdikdən bir neçə dəqiqə sonra orqanizm onu udur və mədədən çıxarır. Mədəni yalnız davamlı və çox yeməklə böyütmək mümkündür, içki bununla əlaqəli deyil."
Mütəxəssis əlavə edib ki, bəzi hallarda, xüsusilə mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı, həkimlər əksinə, yeməyi maye ilə içməyi tövsiyə edirlər. Bu, qidanı yumşaldır və həzmi asanlaşdırır. Həmçinin artıq çəkisi olan insanlar üçün də bu üsul faydalıdır, çünki su ilə birgə qəbul edilən lifli qidalar şişir və doyma hissini tez yaradır.
Kofe və çayla bağlı narahatlığa gəlincə, həkim qeyd edib ki, bu içkilərdəki taninlər vitaminlərin sorulmasına təsir etmir. Onlar yalnız bəzi mineralların (məsələn, dəmir, sink, maqnezium, kalsium) əlavələr şəklində qəbul edildiyi hallarda mane ola bilər. "Belə hallarda içkilə əlavənin qəbul arasında 2-4 saatlıq fasilə saxlamaq kifayətdir," - deyə Mixaleva vurğulayıb.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 491 Tarix: 11 oktyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz v
21 noyabrQan laxtalanması problemi genetik imiş
Qan laxtalanması problemi genetik imiş. -a istinadla xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. Bu barədə Rusiyanın MyGenetics şirkətinin aparıcı elmi işçisi və ekspert şurasının sədr
19 noyabrDəri xərçəngindən qorunmağın sadə üsulu AÇIQLANDI
ABŞ-nin Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirən mexanizmi necə işə sala biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Communications" (NatCom) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, uzunmüddətl
16 noyabrGündə 15 ədəd püstə yeyin!
Püstə yüksək kalorili və yağlı məhsuldur, lakin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırmaq, metobolizmi və maddələr mübadiləsini sürətləndirmək üçün qida rasionuna daxil edilməlidir. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, püstənin tərkibindəki əsas elementlərdən biri B7 və ya biotindir ki, bu da zülallar
19 noyabrÇox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər
Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq, dosent Marina Gureyeva deyib. Onun sözlərinə görə kəpəyin ən geni
30 noyabrTəzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29 noyabrKompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri
Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö
30 noyabrÖlüm riskini dəqiq şəkildə proqnozlaşdıra bilən KƏŞF
Surrey Universitetinin alimləri ölüm riskini dəqiq şəkildə vaxtından əvvəl proqnozlaşdıra bilən beş qan zülalı müəyyən ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri PLOS One jurnalında dərc edilib. Böyük Britaniya Biobankında 38.00-dən çox iştirakçının məlumatların təhlili nəticəsind
26 noyabrXərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır. Siqaret
28 noyabr